hledací ikonka

smazat
zavřít smazat

ČLÁNKY - BÍLKOVINY

Články umístěné pod jednotlivými kategoriemi a štítky se týkají převážně posilování, výživy a zdravého životního stylu a jsou orientované na obyčejné naturální kondiční cvičence.

Většina závažných tvrzení, která se v těchto článcích vyskytují, jsou řádně ozdrojována. Čili tyto mé články jsou krom jiného postaveny i na evidence-based science, což znamená, že si nic nevymýšlím a že vycházím z nějakých seriózních zdrojů.

Jinak řečeno, snažím se i o to, aby informace v mých článcích měly (kromě mých osobních názorů) i nějaké vědecké opodstatnění.

Kromě článků pro tento web přispívám i na platformu medium.cz spadající pod Seznam.cz. Avšak abych nedělal dva archivy s články, na této stránce jsem celou mou tvorbu spojil dohromady. V případě zájmu pouze o materiál na médium.cz můžete přejít buď sem, nebo sem.

POČET ČLÁNKŮ CELKEM: 102
TIP Pokud se Vám budou zdát některé mé články trochu delší 😊 (nemyslím ty pro médium.cz) a nemáte dostatek času, doporučuji si přečíst zatím jen závěr každého článku (poslední kapitolu) většinou pod názvem "ZÁVĚREM", "SHRNUTÍ", "DOPORUČENÍ", "ZAMYŠLENÍ SE" apod.
1 2

Říká se, že kdo chce svaly, anebo zdraví, musí jíst živočišné produkty nebo pít protein ze syrovátky. Jenže nové vědecké analýzy ukazují, že rostlinné bílkoviny na tom nejsou vůbec špatně. A rozdíl? Rozdíl tam sice je, ale ne zase tak velký.  PŘEČÍST  
Větším příjmem kvalitních rostlinných bílkovin můžeme dohnat jejich přirozeně nižší obsah esenciálních aminokyselin. Tím se zlepší jejich schopnost podporovat růst svalů, čímž rostlinné bílkoviny anabolicky „doženou“ bílkoviny živočišné, a to nejen při silovém tréninku.
×
9.5.2025 | kategorie: STRAVA | štítky: suplementace svaly porovnání potraviny vs. bílkoviny médium.cz studie

Hovězí maso (vlastně obecně červené maso) bývá často označováno za nepřítele zdravého srdce. Ale je to opravdu tak špatné? Nejnovější výzkum přináší pro někoho možná překvapivé odpovědi.  PŘEČÍST  
Existuje už trochu otřepaná fráze (nicméně stále pravdivá), že neexistuje nezdravá potravina, ale spíše její nezdravé množství.
×
20.3.2025 | kategorie: STRAVA | štítky: zdraví potraviny médium.cz studie bílkoviny

Jelikož se mě stále někdo ptá, jaký protein si má koupit, jaký protein je nejlepší, nebo jaký protein užívám já, rozhodl jsem se napsat tento článek. Pokusím se zde nastínit, na co by se měl případný zájemce o koupi proteinu zaměřit a co je při výběru kvalitního proteinu klíčové (a co už méně). Samotný výběr pak už nechám na čtenářích, nicméně můj tip a doporučení na konci článku přiložím. Pojďme tedy na to.  PŘEČÍST
×
22.8.2023 | kategorie: STRAVA | štítky: hubnutí posilování suplementace svaly zdraví bílkoviny jak?

Konzumace proteinových suplementů okolo tréninku (nejčastěji však bezprostředně po něm) je oblíbená dietní strategie u (silových) sportovců i rekreačních cvičenců, která má optimalizovat adaptační reakci na cvičení (silový trénink) a vést k rychlejší regeneraci a ke zvyšováním síly a/nebo svalové hmoty. Klíčové by proto mělo být takzvané "anabolické okno" po tréninku.  PŘEČÍST  
Silový trénink slouží ke stimulaci a k zesílení syntézy svalových bílkovin, avšak až za předpokladu, že přijmeme určité množství bílkovin (jinak o svaly spíše přijdeme). Když tyto tréninky a tuto konzumaci bílkovin budeme v průběhu času opakovat, dojde k postupnému nárůstu svalových bílkovin a ke svalové hypertrofii.
Anabolické okno po tréninku, kdy je zvýšená anabolická citlivost svalu na přísun bílkovin, se "neuzavře" ani po 30 minutách, ani po hodině, ani po několika málo hodinách, ale začne se pomalu uzavírat zřejmě až po 24 hodinách a více. Proto je důležitější spíše pravidelný přísun bílkovin mezi dvěma tréninky, nežli okamžitá potréninková konzumace bílkovin ve formě nějakého suplementu.
Při dostatečném příjmu bílkovin z normální běžné pevné stravy již není suplementace proteinem většinou zapotřebí. Samotný výkon v posilovně je mnohem silnějším stimulem pro svalový růst, nežli pití čehokoli (ihned) po tréninku.
Ujíst větší množství bílkovin (někdy klidně i okolo 3 g/kg/den) k udržení si svalové hmoty během energetického omezení (např. při tzv. "rýsování") u zkušených jedinců již není "žádná sranda 😊". Zde má už suplementace proteinem po tréninku i jindy v průběhu dne většinou nějaký smysl.
×
15.4.2023 | kategorie: STRAVA | štítky: suplementace posilování svaly trénink bílkoviny

Pro vegetariány, vegany a osoby, které se z různých důvodů vyhýbají mléčným potravinám, slouží sójová bílkovina často jako hlavní zdroj této důležité živiny. Je ale bílkovina ze sóji či z běžných sójových potravin kvalitní bílkovina? A dá se po ní budovat svalová hmota? A co sójový protein? Může u silově zaměřených sportovců konkurovat nejpopulárnějšímu a nejužívanějšímu syrovátkovému proteinu?  PŘEČÍST  
Některé studie naznačují, že aminokyseliny z bílkovin sóji se ve srovnání s například mléčnými bílkovinami snadněji přeměňují na močovinu (pravděpodobně vlivem nedostatečného množství některých esenciálních aminokyselin u sóji - především leucinu). V důsledku toho je pak ze sójových bílkovin pro stimulaci syntézy svalových bílkovin a následný svalový růst k dispozici aminokyselin méně.
Bílkovinné potraviny živočišného a sójového původu mají vyšší skóre stravitelnosti bílkovin ve srovnání s rostlinnými bílkovinami (např. z hrachu) a to bez ohledu na použitou metodu hodnocení (PDCAAS či DIAAS). Sójové boby, i když se jedná o rostlinu, se vyznačují nejen celkovým obsahem bílkovin, ale i jejich kvalitou, která je vyšší než u jiných rostlinných bílkovin a skutečně se podobá kvalitě živočišných bílkovin.
Příjmem většího množství rostlinných (sójových) bílkovin můžeme kompenzovat jejich přirozeně nižší obsah esenciálních aminokyselin a tím snížit určité rozdíly v anabolických schopnostech různých zdrojů bílkovin. Čili pokud zvýšíme množství "méně" kvalitního bílkovinného zdroje, můžeme tak celkově zlepšit potenciál tohoto zdroje podporovat přírůstky kosterní svalové hmoty a to nejen v reakci na silový trénink.
Výsledná rychlost trávení bílkovin a následné vstřebávání aminokyselin z jakéhokoli zdroje bílkovin bude záviset na různých procesech spojených se sklizní (chovem), skladováním, zpracováním, vařením, žvýkáním či konzumací bílkovinné potraviny. Svou roli při tvorbě svalové hmoty budou hrát i typ člověka, typ tréninku, tréninková zkušenost a především množství celkových zkonzumovaných bílkovin včetně suplementovaných bílkovin.
×
28.5.2022 | kategorie: STRAVA | štítky: suplementace svaly porovnání potraviny bílkoviny
1 2

KDO JSEM?

Charlie Jsem Karel Šmída, pro přátele Charlie, a jakožto osobní trenér v Praze a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem změnit se jednak tělesně a kondičně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a nevhodných stereotypů. Více informací naleznete na mé úvodní stránce.