ČLÁNKY - ZDRAVÍ
Články umístěné pod jednotlivými kategoriemi a štítky se týkají převážně posilování, výživy a zdravého životního stylu a jsou orientované na obyčejné naturální kondiční cvičence.
Nebo si můžete rovnou stáhnout a přečíst můj e-book, který ve 40 bodech obsahuje stručný výtažek toho nejdůležitějšího z mých článků s tematikou kondičního posilování.
STRAVA(22) | CVIČENÍ(23) | REGENERACE(6) | TĚLO(17) |
Jelikož se mě stále někdo ptá, jaký protein si má koupit, či jaký protein je nejlepší, nebo jaký protein užívám já, rozhodl jsem se napsat tento článek. V něm se v první části budu věnovat stručnému úvodu do problematiky (suplementace) bílkovin a ve druhé části se pokusím vybrat vhodné proteiny, které jsou dostupné na našem trhu. PŘEČÍST |
|
×
|
|
22.8.2023 | kategorie: STRAVA | štítky: hubnutí posilování suplementace svaly porovnání zdraví bílkoviny |
Již několikrát jsem si v populárních článcích přečetl hypotézu, že provádění aerobního cvičení nalačno (čili po nočním půstu díky spánku) urychluje ztrátu tělesného tuku ve srovnání s cvičením až po jídle. A že je to tedy účinný způsob, jak zhubnout. Je tomu ale skutečně tak? A jak je to s anaerobním (silovým) cvičením? Je vlastně fyzická aktivita ráno bez snídaně vůbec zdravá? PŘEČÍST |
|
Zdá se, že jakékoli potenciální zvýšení oxidace tuků při cvičení nalačno může být "vymazáno" zvýšením termického účinku z jídla snědeného před cvičením. Konzumace sacharidů před tréninkem také zřejmě zvyšuje kyslíkový dluh a energetický výdej organismu výrazněji nežli cvičení prováděné nalačno a to v podmínkách vysoké i nízké intenzity. I když existují důkazy, že minimálně jednorázový aerobní trénink nalačno je v redukci tuku účinnější nežli trénink po jídle, existují rovněž i důkazy, že bílkoviny (na rozdíl od sacharidů) oxidaci tuků (a tedy hubnutí) tolik nepotlačují. A "problémové" sacharidy zase hrají důležitou antikatabolickou roli vůči svalové hmotě díky naplněným zásobám glykogenu. Kdo chce chránit své svaly, měl by se před ranním tréninkem najíst. Zdá se, že jeden akutní ranní aerobní trénink bez snídaně je v redukci tělesného tuku účinnější v porovnání se cvičením až po snídani. Trénink s omezenou dostupností sacharidů totiž může zvyšovat produkci energie prostřednictvím oxidace tuků. Avšak pro tvrzení, že je cvičení nalačno při hubnutí účinnější i z dlouhodobého hlediska neexistuje dostatek důkazů. |
|
23.6.2023 | kategorie: CVIČENÍ | štítky: energie hubnutí porovnání zdraví |
Když se někdo podívá na moji fotogalerii, tak si může všimnout, že jsem prošel určitou tělesnou proměnou. Tuto proměnu často řeším i se svými klienty (respektive oni se mnou 😊). Ptají se mě, jaký byl můj příběh, jestli bylo pro mne hubnutí snadné, jestli jsem měl s nadváhou vždy problém, proč a jak jsem to nechal zajít tak daleko a co všechno jsem musel při své cestě ke změně (nejen postavy) podstoupit a případně obětovat. PŘEČÍST |
|
Přibýval jsem na váze, schovával jsem břicho, byl jsem neustále unavený, přesto jsem však se sebou stále nic nedělal. Vlastně ani nevím, na co jsem tenkrát čekal. Dříve jsem vypadal a cítil se hrozně. Dnes mohu s klidným svědomím a ve vší skromnosti 😀 říci, že vypadám skvěle a také se tak cítím 😊. |
|
19.5.2023 | kategorie: TĚLO | štítky: hubnutí posilování začátečníci motivace zdraví únava |
Smažení je velmi rychlý, levný a tedy i častý a oblíbený způsob přípravy pokrmů a polotovarů, který je známý po celém světě už stovky let. Díky tomuto způsobu přípravy se zvyšuje nejen chutnost potravin, ale rovněž i jejich vizuální přitažlivost v podobě zlatavé a křupavé kůrčičky. Zároveň se ale často říká, že minimálně z hlediska našeho zdraví není smažené jídlo úplně to "pravé ořechové". Je tomu ale skutečně tak? Je smažení pro naše zdraví skutečně tak škodlivé? PŘEČÍST |
|
Spousta lidí dbající na svou životosprávu se (více méně správně) vyhýbá chemicky extrahovaným olejům a dávají přednost olejům, které jsou vyrobeny lisováním za studena. Nicméně v případě smažení potravin je však většinou o něco vhodnější (a levnější) zvolit spíše tu rafinovanou variantu oleje. Vhodné tuky na smažení jsou ty, které nejsou geneticky modifikované, které mají nižší obsah nenasycených tuků (pro nižší oxidaci oleje), vyšší obsah nasycených tuků (pro vyšší stabilitu oleje), minimální obsah nebezpečných uměle vytvořených trans tuků, vysoký "kouřový bod" (aby se oleje nepřepalovaly) a ideálně vysoké množství antioxidantů. Při opakovaném smažení na stejném oleji se ve fritovacích olejích zvyšuje množství nebezpečných trans tuků a oxidační reakce v často používaných olejích také způsobují destrukci vitaminů rozpustných v tucích, kdy následně dochází ke ztrátě nutriční kvality usmaženého jídla. Smažené potraviny jsou křupavé, do zlatova usmažené, aromatické a pro většinu lidí velice chutné. Ale také jsou bohaté na tuky a jsou na každém rohu k dostání. V důsledku toho může konzumace smažených potravin v podmínkách ad libitum (dle libosti) vést k vyššímu příjmu potravin než je nutné, navíc k vyššímu příjmu potravin s vysokou energetickou hustotou a s nízkým indexem sytosti. Kombinace příjmu smažených jídel a příjmu malého množství vlákniny (což je kombinace u spousty lidí celkem běžná) je pro náš střevní mikrobiom a pro zdraví našeho tlustého střeva (a tedy i celkového zdraví) kombinací obzvláště nevhodnou. |
|
11.3.2023 | kategorie: STRAVA | štítky: energie hubnutí zdraví potraviny |
Říká se a v médiích se často píše, že častější konzumace menšího množství jídla během dne může napomáhat při hubnutí, nebo k lepšímu udržení naší hmotnosti. Existuje ale i opačné tvrzení, že pro zlepšení našeho zdraví a pro lepší kontrolu naší tělesné hmotnosti je vhodnější spíše denní konzumace malého počtu větších jídel. Jak to tedy je? Má frekvence stravování na něco vliv? PŘEČÍST |
|
Pokud je naším cílem snížení tělesné váhy, měl by podle současných výzkumů počet denně zkonzumovaných jídel záviset na osobní volbě. Čili nejužitečnější dietní doporučení týkající se regulace hmotnosti je zaměření se spíše na celkový příjem energie (a kvalitu stravy) nežli na frekvenci stravování (počet jídel denně). Zvýšení počtu různých menších jídel za den může zvýšit náš celkový denní příjem ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků, vlákniny, nebo bílkovin. A protože bílkoviny mají kromě anabolických účinků i vysoký sytící i termický účinek, může zvýšená frekvence příjmu bílkovin pomáhat (kromě budování svalové hmoty) i při snaze o redukci tělesného tuku. Ačkoli je populární tisk zabývající se tématem snížení tělesné hmotnosti plný rad, kdy bychom měli během dne konzumovat spíše větší počet menších jídel, nebo naopak menší počet větších jídel, tak vědecký základ takových rad je sporný. |
|
28.12.2022 | kategorie: STRAVA | štítky: energie hubnutí svaly zdraví |
KDO JSEM?
Jsem Karel Šmída, pro přátele Charlie, a jakožto osobní trenér a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem změnit se jednak tělesně a kondičně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a nevhodných stereotypů. Více informací naleznete na mé úvodní stránce.
STRAVA(22) | CVIČENÍ(23) | REGENERACE(6) | TĚLO(17) |