FITNESS SLOVNÍK
Vláknina
Codex Alimentarius definuje vlákninu takto: "Dietní vláknina znamená sacharidové polymery s deseti nebo více monomerními jednotkami, které nejsou hydrolyzovány endogenními enzymy v tenkém střevě člověka a patří k následujícím kategoriím:
Dietní vláknina
Dietní vláknina neboli vláknina ze stravy pochází hlavně z rostlinné stravy. Je složena z komplexních, neškrobových sacharidů, které nejsou stravitelné v tenkém střevě, protože lidé (a obecně savci) nevytvářejí enzymy schopné je trávit. Vláknina se tedy dostane do tlustého střeva ve velké míře neporušená, kde je k dispozici k fermentaci střevními bakteriemi (střevním mikrobiomem) za vzniku metabolitů (např. mastných kyselin s krátkým řetězcem). Vláknina ze stravy v podstatě nemá kalorickou hodnotu, nicméně její metabolity při fermentaci (mastné kyseliny s krátkým řetězcem) slouží jako hlavní energetické a výživové substráty pro kolonocyty (epitelové buňky sliznice tlustého střeva).
Existují typy vlákniny, které se liší v charakteristikách, jako je rozpustnost, fermentovatelnost či viskozita. Dnes je již dobře známo, že různé typy vlákniny mají v těle různé fyziologické účinky. Klinické studie naznačují, že vláknina může mít širokou škálu výhod v oblastech, jako je funkce střev, zdraví střev, imunita, kontrola hladiny glukózy v krvi (glykémie) a hladiny lipidů (včetně tuků) v séru. Vláknina ze stravy je proto široce uznávaná jako důležitá součást zdravé výživy.
Z praktického hlediska se vláknina rozděluje na rozpustnou (viskózní, "bobtnavou") a nerozpustnou (neviskózní, "nebobtnavou"). Fyziologické účinky obou vláknin jsou odlišné. Obecně nerozpustná vláknina (např. celulóza, lignin) téměř nefermentuje a má výrazný projímavý a střevní regulační účinek, protože zvětšuje objem tráveniny a tím urychluje její průchod naším střevem. Rozpustná vláknina (např. pektin, psyllium) na sebe váže vodu ("bobtná") a stává se z ní rosolovitý (viskózní) gel. Rovněž je ve vysoké míře fermentována (působí tedy jako prebiotikum) a vykazuje tak silný výživný a energetický efekt pro kolonocyty (epitelové buňky sliznice tlustého střeva). Rozpustná vláknina má také pozitivní vliv na metabolismus sacharidů a tuků, díky jejím účinkům na metabolismus glukózy (viz odstavec níže) a cholesterolu.
Kromě výše zmíněných účinků, může vláknina pomoci i při regulaci příjmu energie a snížení rizika rozvoje obezity. Vláknina má totiž jednak velký sytící efekt související s jejími objemovými účinky (rozpustná vláknina absorbuje vodu), čímž se tak můžeme po její konzumaci cítit déle zasyceni. A dále vláknina díky své struktuře vytváří rosolovitou bariéru mezi jídlem a střevní stěnou. Nerozpustná vláknina působí jako síto a rozpustná vláknina jako rosolovitá "ucpávka" děr v sítu. Tímto se zpomaluje pronikání glukózy (ale i fruktózy a jiných tzv. "rychlých cukrů") z jídla (s obsahem sacharidů) přes stěnu tenkého střeva do krevního řečiště. Takže vláknina snižuje dávku a tempo, kterým jsou tyto rychlé cukry dopravovány do jater a následně do krve (glykémie je tak stabilnější). Játra jsou tak méně zatěžovaná a zároveň dochází k pozvolnému uvolňování inzulínu, který tak má dostatek času na dopravu glukózy z krve na ta správná místa (takže je menší pravděpodobnost, že glukóza skončí uložená v tukové tkáni).
Středomořská strava má příznivý vliv na mikrobiom a celkové zdraví
The Mediterranean Diet, its Components, and Cardiovascular Disease
Health Benefits of Mediterranean Diet
Adherence to Mediterranean diet and health status: meta-analysis
Definition of the Mediterranean Diet: A Literature Review
Mediterranean diet and faecal microbiota: a transversal study
Med Diet 4.0: the Mediterranean diet with four sustainable benefits
Systematic Review of the Mediterranean Diet for Long-Term Weight Loss
A review of dietary influences on cardiovascular health: part 2: dietary patterns
Dietary Intervention to Improve Blood Pressure Control: Beyond Salt Restriction
Dlouhodobý příjem stravy s vysokým obsahem vlákniny z ovoce a luštěnin, která je typická například pro venkov některých středomořských států, je spojen s větší rozmanitostí a výraznými rozdíly ve střevním mikrobiomu. Naproti tomu typická "západní" strava s vysokým obsahem živočišných tuků, rychlých cukrů a trans tuků (obvykle z průmyslově zpracovaných potravin s nízkým obsahem vlákniny) a zároveň s nízkou konzumací ovoce a zeleniny snižuje potenciálně prospěšné střevní mikroby, které fermentují vlákninu ze stravy na prospěšné mastné kyseliny s krátkým řetězcem.
Mezi dobré zdroje vlákniny patří zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, luštěniny, ořechy a semena. Vlákninu můžeme do těla dostat i z doplňků stravy, nicméně obecně se doporučuje příjem vlákniny spíše z klasických pevných potravin, protože tato forma umožňuje konzumaci mnoha mikroživin a bioaktivních sloučenin poskytujících tak větší nutriční výhody.
Rezistentní škroby
Jako druh vlákniny se označuje i takzvaný rezistentní škrob, který se nachází například v bramborách, v některých druzích zrn, ořechů a luštěnin, v zelených banánech apod. Tyto škroby jsou ve skutečnosti odolné vůči trávení, takže procházejí trávicím traktem neporušené a fungují ve střevech jako rozpustná fermentovatelná vláknina. Rezistentní škroby mají řadu zdravotních výhod. Zlepšují mj. zdraví našeho zažívacího ústrojí, zvyšují citlivost na inzulín, snižují hladinu cukru v krvi (glykémii) a rovněž snižují chuť k jídlu. Některá škrobová jídla (např. brambory a rýže) vytvářejí určité množství rezistentního škrobu, pokud jsou po uvaření ochlazena. I syrový bramborový škrob má velmi vysoký obsah rezistentního škrobu a někteří lidé ho konzumují jako formu doplňku stravy.
Funkční vláknina
Kromě vlákniny ze stravy existuje ještě takzvaná funkční vláknina. Tato vláknina se nejdříve extrahuje a izoluje z celých potravin a poté se přidává do zpracovaných potravin. Nebo se prodává jako doplněk stravy. Aby tato vláknina splňovala definici, musí se u ní prokázat, že má příznivé účinky na naše zdraví. Může se jednat například o rezistentní škrob, pektin, chitin, inulin apod.
Vláknina, rezistentní škroby a vliv na glykemický index, nadváhu a zdraví
Review article: dietary fibre–microbiota interactions
Dietary fiber: concept, classification and current indications
Dietary fiber and energy regulation
Metabolic effects of dietary fiber consumption and prevention of diabetes
Glycemic index: overview of implications in health and disease
Benefits of dietary fiber in clinical nutrition
Potential Benefits of Dietary Fibre Intervention in Inflammatory Bowel Disease
Position of the American Dietetic Association: health implications of dietary fiber
Whole-grain consumption and chronic disease: protective mechanisms
Acute ingestion of resistant starch reduces food intake in healthy adults
Resistant Starch: Promise for Improving Human Health
Dietary fiber intake and risk of metabolic syndrome: A meta-analysis of observational studies
KDO JSEM?
Jsem Karel Šmída, pro přátele Charlie, a jakožto osobní trenér a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem změnit se jednak tělesně a kondičně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a nevhodných stereotypů. Více informací naleznete na mé úvodní stránce.
PODPORUJU ČESKÉ FIRMY A "SRDCAŘSKÉ" E-SHOPY
ČESKÝ RÁJ = pohyb a sport v přírodě = |
>>> PODÍVAT SE DO E-SHOPU <<< |
[ AKCE - VÝPRODEJ - SLEVY ] |
ČESKÝ RÁJ je parta zapálených srdcařů, která nabízí outdoorová vybavení pro nejrůznější činnosti v přírodě, včetně kempingu a turistiky, cyklistiky, běhání a lezení, vybavení na vodu i sníh, či třeba oblečení a obuvi. |
STRAVA(22) | CVIČENÍ(24) | REGENERACE(6) | TĚLO(18) |