smazat
zavřít smazat
FITNESS SLOVNÍČEK
SLOVNÍK - VÝZNAM POJMU
A B C Č D E F G H CH I J
K L M N O P R S Š T V Z

Termický efekt potravin

Termický efekt potravin (Thermic Effect of Food - TEF), též jídlem vyvolaná termogeneze (Diet Induced Thermogenesis - DIT) neboli specificko - dynamický účinek potravy (Specific Dynamic Action - SDA) je energie, kterou organismus vynaloží na žvýkání, trávení, vstřebání a transport přijaté potravy (tedy celkově na zpracování jídla). Termický efekt potravin je tedy energie potřebná pro metabolismus dané potraviny a může být definován jako zvýšení rychlosti metabolismu pozorované několik hodin po požití jídla.

U zdravých jedinců se smíšenou stravou představuje TEF asi 10% z celkového množství energie spotřebované za 24 hodin (neboli z celkového množství denního energetického výdeje). Hodně záleží na poměru jednotlivých makroživin v celkové denní stravě, protože různé makroživiny mají různý termický efekt. TEF tuků je někde mezi 0 - 3%, sacharidy mají TEF okolo 5 - 10% a bílkoviny přibližně 20 - 30%. Dále záleží na samotném celkovém energetickém obsahu jídla. Čím více je jídlo kaloričtější, tím více bude potřeba energie na jeho zpracování.

Bílkoviny mají podle četných studií kromě vysokého termického účinku i velký sytící efekt. Obojí je tedy důvodem, proč je výhodné zařadit při redukčních dietách do jídelníčku jejich vyšší příjem.

Jen pro zajímavost, TEF alkoholu je cca 10 - 30%.

Zdroje

Chtěli byste mne při tvorbě tohoto FITNESS SLOVNÍKU, nebo při psaní mých ČLÁNKŮ podpořit? Jak a proč se můžete dozvědět zde. Děkuji Vám.

O autorovi:

Charlie Jsem Karel Šmída, pro přátele Charlie, a jakožto osobní trenér kondičního posilování a fitness pomáhám lidem změnit se jednak tělesně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a stereotypů.