Synbiotika
V roce 1995 uvedli Gibson a Roberfroid termín synbiotikum, který popisuje kombinaci synergicky působících probiotik a prebiotik. "Synbiotikum zavedené do zažívacího traktu by mělo selektivně stimulovat růst a aktivaci prospěšného střevního mikrobiomu, čímž by prospělo zdraví hostitele. Protože slovo "synbiotický" znamená synergii, měl by být tento termín vyhrazen pro produkty, u nichž prebiotická složka selektivně zvýhodňuje probiotický mikroorganismus. Hlavním účelem této kombinace je zlepšení přežití probiotických mikroorganismů v našem zažívacím traktu."
Čili zjednodušeně řečeno, synbiotickou stravu označujeme za předpokladu, že obsahuje jak prebiotika, tak probiotika a kde prebiotická část "krmí" prospěšné probiotické mikroorganismy. Předpokládá se, že kombinace probiotik a prebiotik, tj. synbiotik, je účinnější než samotná probiotika nebo prebiotika Hlavní význam použití synbiotik je tedy ten, že probiotika bez prebiotické potravy v trávicím systému prospívají hůře.
Synbiotické potraviny mohou být například sýry, kefíry, či některé druhy jogurtů.
V současné době asi nejvíce těží z konzumace synbiotik lidé užívající antibiotika. Synbiotický účinek probiotik a prebiotik je účinný hlavně při obnově střevního mikrobiomu po antibiotické léčbě, kdy synbiotika prospívají jeho mikrobům.
KDO JSEM?
Jsem Karel Šmída, pro přátele Charlie, a jakožto osobní trenér v Praze a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem změnit se jednak tělesně a kondičně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a nevhodných stereotypů. Více informací naleznete na mé úvodní stránce.
STRAVA(23) | CVIČENÍ(26) | REGENERACE(6) | TĚLO(18) |