Škroby
Škroby jsou sacharidy složené z tisíců jednotek glukózy (monosacharidů) spojených glykosidickými vazbami a dohromady tak tvoří polysacharidy neboli komplexní sacharidy. Tento polysacharid je produkován většinou zelenými rostlinami jako zásobní látka pro energii. Je to nejčastější sacharid v lidské stravě a je obsažen ve velkém množství v základních potravinách, jako jsou hlavně přílohy. Tedy například brambory, rýže, obiloviny (pečivo, těstoviny, ovesné vločky apod.).
Zásobní polysacharid u živočichů (glykogen) se někdy označuje jako živočišný škrob.
KDO JSEM?
Jsem Karel Šmída, pro přátele Charlie, a jakožto osobní trenér v Praze a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem změnit se jednak tělesně a kondičně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a nevhodných stereotypů. Více informací naleznete na mé úvodní stránce.
STRAVA(23) | CVIČENÍ(26) | REGENERACE(6) | TĚLO(18) |