smazat
zavřít smazat
FITNESS SLOVNÍČEK
SLOVNÍK - VÝZNAM POJMU
A B C Č D E F G H CH I J
K L M N O P R S Š T V Z

Rezistentní škroby

Rezistentní škrob je druh rozpustné vlákniny, který se nachází například v bramborách, v některých druzích zrn, ořechů a luštěnin, v zelených banánech apod. Tyto škroby jsou ve skutečnosti odolné vůči trávení, takže procházejí trávicím traktem neporušené a fungují ve střevech jako rozpustná fermentovatelná vláknina. Rezistentní škroby mají řadu zdravotních výhod. Zlepšují mj. zdraví našeho zažívacího ústrojí, zvyšují citlivost na inzulín, snižují hladinu cukru v krvi (glykémii) a rovněž snižují chuť k jídlu.

Některá škrobová jídla (např. brambory a rýže) vytvářejí určité množství rezistentního škrobu, pokud jsou po uvaření ochlazena. I syrový bramborový škrob má velmi vysoký obsah rezistentního škrobu a někteří lidé ho konzumují jako formu doplňku stravy. Nicméně rezistentní škrob ze syrových brambor může být pro někoho hůře stravitelný a tak než aby mu pomohl, může mu ve střevech způsobit nějaké zažívací problémy.

Zdroje informací

O autorovi:

Charlie Jsem Karel Šmída, pro přátele Charlie, a jakožto osobní trenér a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem změnit se jednak tělesně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a stereotypů.