SLOVNÍK - VÝZNAM POJMU | |||||||||||
|
A | B | C | Č | D | E | F | G | H | CH | I | J |
K | L | M | N | O | P | R | S | Š | T | V | Z |
Rezistentní škroby
Rezistentní škrob je druh rozpustné vlákniny, který se nachází například v bramborách, v některých druzích zrn, ořechů a luštěnin, v zelených banánech apod. Tyto škroby jsou ve skutečnosti odolné vůči trávení, takže procházejí trávicím traktem neporušené a fungují ve střevech jako rozpustná fermentovatelná vláknina. Rezistentní škroby mají řadu zdravotních výhod. Zlepšují mj. zdraví našeho zažívacího ústrojí, zvyšují citlivost na inzulín, snižují hladinu cukru v krvi (glykémii) a rovněž snižují chuť k jídlu.
Některá škrobová jídla (např. brambory a rýže) vytvářejí určité množství rezistentního škrobu, pokud jsou po uvaření ochlazena. I syrový bramborový škrob má velmi vysoký obsah rezistentního škrobu a někteří lidé ho konzumují jako formu doplňku stravy. Nicméně rezistentní škrob ze syrových brambor může být pro někoho hůře stravitelný a tak než aby mu pomohl, může mu ve střevech způsobit nějaké zažívací problémy.
O autorovi:
STRAVA | CVIČENÍ | REGENERACE | TĚLO |