Rezistentní škroby
Rezistentní škrob je typ sacharidu (druh rozpustné vlákniny), který se nachází například v bramborách, v některých druzích zrn, ořechů a luštěnin, v zelených banánech apod. Tyto škroby jsou ve skutečnosti odolné vůči trávení, takže se v tenkém střevě nestráví a nezmění se na glukózu, ale putují do tlustého střeva, kde fungují jako rozpustná fermentovatelná vláknina, která se stává potravou pro prospěšné bakterie (střevní mikrobiom).
Rezistentní škroby mají řadu zdravotních výhod. Zlepšují mj. zdraví našeho zažívacího ústrojí (podporují trávení a zdraví střev), zvyšují citlivost na inzulín, snižují hladinu cukru v krvi (glykémii) a rovněž snižují chuť k jídlu (podporují pocit sytosti).
Některá škrobová jídla vytvářejí určité množství rezistentního škrobu, pokud jsou po uvaření ochlazena. Rezistentní škrob lze tedy zařadit do jídelníčku například tím, že budeme konzumovat chlazené vařené brambory, rýži, či luštěniny. Nebo také nezralé banány. I syrový bramborový škrob (prášek) má velmi vysoký obsah rezistentního škrobu a někteří lidé ho konzumují jako formu doplňku stravy. Nicméně rezistentní škrob ze syrových brambor může být pro někoho hůře stravitelný a tak než aby mu pomohl, může mu ve střevech způsobit nějaké zažívací problémy.
KDO JSEM?
Jsem Karel Šmída, pro přátele
Charlie, a jakožto
osobní trenér v Praze a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem
změnit se jednak tělesně a kondičně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a nevhodných stereotypů.
Více informací naleznete na mé
úvodní stránce.
STRAVA(23) | CVIČENÍ(26) | REGENERACE(6) | TĚLO(18) |