FITNESS SLOVNÍK
Omega-6 mastné kyseliny
Omega-6 mastné kyseliny se zařadí do takzvaných polynenasycených mastných kyselin (stejně jako omega-3). Termín "polynenasycený" znamená, že tyto tuky mají mnoho dvojných vazeb a jsou tak při pokojové teplotě tekuté. Omega-6 jsou pro lidský organismus nezbytné, a jelikož lidské tělo nemá enzymy, které by je produkovaly, musíme je získat ze stravy. Jsou pro nás tudíž esenciální.
Poměr omega-6 / omega-3 a zdraví
Omega-3 krom jiného působí v těle proti zánětům
Omega-3 Fatty Acids and Inflammatory Processes
Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis
Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Inflammatory Processes: Nutrition or Pharmacology?
Marine omega-3 fatty acids and inflammatory processes: Effects, mechanisms and clinical relevance
n-3 polyunsaturated fatty acids, inflammation, and inflammatory diseases
The Importance of the Ratio of omega-6/omega-3 Essential Fatty Acids
Omega-3 Fatty Acids and Their Role in Central Nervous System - A Review
Omega-3 Fatty Acids and Depression: Scientific Evidence and Biological Mechanisms
The omega-6/omega-3 fatty acid ratio, genetic variation, and cardiovascular disease
Omega-3 PUFA derived anti-inflammatory lipid mediator resolvin E1
Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man
Polynenasycené mastné kyseliny (Polyunsaturated Fatty Acids, PUFA) nejsou pro naše tělo jen zdrojem energie. Tyto tuky jsou biologicky aktivní a mají důležitou roli ve srážení krve a regulaci zánětů. Obecně jsou omega-6 podle vědců považovány za prozánětlivé, zatímco omega-3 působí v našem těle protizánětlivě. Záněty hrají klíčovou roli v imunitním systému.
Nevyvážená konzumace omega-6 a omega-3 ve stravě může být pro lidské zdraví škodlivá a může vést k zánětům a řadě chronickým onemocněním
The importance of a balanced ω-6 to ω-3 ratio in the prevention and management of obesity
Omega-3 fatty acids in health and disease and in growth and development
Importance of maintaining a low omega–6/omega–3 ratio for reducing inflammation
The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids
The omega-6/omega-3 fatty acid ratio, genetic variation, and cardiovascular disease
Health Implications of High Dietary Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids
An Increase in the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio Increases the Risk for Obesity
Lidé by tedy měli jíst více omega-3, než omega-6. Respektive a lépe řečeno, měli by konzumovat zdravý poměr omega-6 a omega-3 (ten se zdá být mezi 1:1 až 4:1). Lidé konzumující typickou západní stravu v posledních několika desetiletích mohou mít tento poměr klidně kolem 16:1 ve prospěch omega-6. Nevyvážená konzumace omega-6 a omega-3 ve stravě je tedy pro lidské zdraví škodlivá a může vést k řadě chronickým onemocněním.
Chronická zánětlivá onemocnění a jiné stavy, jako jsou různá kardiovaskulární onemocnění, nealkoholická ztukovatění jater, cukrovka, obezita, revmatoidní artritida, rakovina, zánětlivá onemocnění střev, Alzheimerova choroba, apod. jsou spojeny se zvýšenou produkcí zánětlivých a imunitních faktorů (činitelů - např. PGE2, LTB4, TXA2, IL-1β, IL-6, TNF-α), přičemž produkce těchto faktorů se zvyšuje se zvýšenou konzumací omega-6 společně se sníženým příjmem omega-3.
Zdroje omega-6
Pokud chceme snížit příjem omega-6, je vhodné se vyhýbat zpracovaným semenným a rostlinným olejům s vysokým obsahem omega-6 a také zpracovaným potravinám, které je obsahují.
Mezi produkty obsahující vysoké či vyšší množství omega-6 tedy patří například slunečnicový, kukuřičný, světlicový a sójový olej a průmyslově zpracované potraviny, které tyto oleje obsahují. Dále omega-6 obsahují v určitém množství margaríny, sója, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, mandle, nebo kešu ořechy.
Naopak olivový olej, palmový olej, kokosový olej, máslo a vepřové sádlo mají relativně nízký obsah omega-6.
Životní styl
Je však důležité si uvědomit, že prospěch ze stravy s nízkým obsahem omega-6 mastných kyselin je dlouhodobý proces a vyžaduje trvalou změnu životního stylu. Většina lidí ukládá velké množství omega-6 mastných kyselin do svého tělesného tuku dlouhodobě a jejich odstranění tak může nějakou dobu trvat. S tím souvisí i to, že pokud někdo jí rozumnou, pestrou a vyváženou stravu (jí tzv. "zdravě"), nemusí příjem omega-6 řešit tolik, jako lidé konzumující stravu nevyváženou a založenou hlavně na vysoce průmyslově zpracovaných potravinách a fast foodu.
Jak už bylo zmíněno na začátku, omega-6 mastné kyseliny (stejně jako omega-3) jsou esenciální, tudíž určitý příjem omega-6 je pro dobře fungující organismus nutný a prospěšný. Takže než omega-6 eliminovat úplně, je lepší si jejich příjem spíše jen ohlídat a soustředit se také na konzumaci dostatku omega-3 mastných kyselin, abychom ve své stravě udrželi příznivý poměr zdravých tuků.
KDO JSEM?
Jsem Karel Šmída, pro přátele Charlie, a jakožto osobní trenér a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem změnit se jednak tělesně a kondičně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a nevhodných stereotypů. Více informací naleznete na mé úvodní stránce.
PODPORUJU ČESKÉ FIRMY A "SRDCAŘSKÉ" E-SHOPY
E-SPORTSHOP.CZ = prodej sportovního zboží = |
>>> PODÍVAT SE DO E-SHOPU <<< |
[ AKCE - VÝPRODEJ - SLEVY ] |
Nabídka internetového obchodu e-sportshop.cz (spadajícího pod firmu Radansport s.r.o.) obsahuje zboží z oblasti sportu, fitness, campingu či domácích hobby produktů. Některé zboží je nabízeno pod vlastní registrovanou českou značkou MERCO. |
STRAVA(22) | CVIČENÍ(24) | REGENERACE(6) | TĚLO(18) |