smazat
zavřít smazat
FITNESS SLOVNÍČEK
SLOVNÍK - VÝZNAM POJMU
A B C Č D E F G H CH I J
K L M N O P R S Š T V Z

Omega-6 mastné kyseliny

Omega-6 mastné kyseliny se zařadí do takzvaných polynenasycených mastných kyselin (stejně jako omega-3). Termín "polynenasycený" znamená, že tyto tuky mají mnoho dvojných vazeb a jsou tak při pokojové teplotě tekuté. Omega-6 jsou pro lidský organismus nezbytné, a jelikož lidské tělo nemá enzymy, které by je produkovaly, musíme je získat ze stravy. Jsou pro nás tudíž esenciální.

Poměr omega-6 / omega-3 a zdraví

Polynenasycené mastné kyseliny (Polyunsaturated Fatty Acids, PUFA) nejsou pro naše tělo jen zdrojem energie. Tyto tuky jsou biologicky aktivní a mají důležitou roli ve srážení krve a regulaci zánětů. Obecně jsou omega-6 podle vědců považovány za prozánětlivé, zatímco omega-3 působí v našem těle protizánětlivě. Záněty hrají klíčovou roli v imunitním systému.

Lidé by tedy měli jíst více omega-3, než omega-6. Respektive a lépe řečeno, měli by konzumovat zdravý poměr omega-6 a omega-3 (ten se zdá být mezi 1:1 až 4:1). Lidé konzumující typickou západní stravu v posledních několika desetiletích mohou mít tento poměr klidně kolem 16:1 ve prospěch omega-6. Nevyvážená konzumace omega-6 a omega-3 ve stravě je tedy pro lidské zdraví škodlivá a může vést k řadě chronickým onemocněním.

Chronická zánětlivá onemocnění a jiné stavy, jako jsou různá kardiovaskulární onemocnění, nealkoholická ztukovatění jater, cukrovka, obezita, revmatoidní artritida, rakovina, zánětlivá onemocnění střev, Alzheimerova choroba, apod. jsou spojeny se zvýšenou produkcí zánětlivých a imunitních faktorů (činitelů - např. PGE2, LTB4, TXA2, IL-1β, IL-6, TNF-α), přičemž produkce těchto faktorů se zvyšuje se zvýšenou konzumací omega-6 společně se sníženým příjmem omega-3.

Zdroje omega-6

Pokud chceme snížit příjem omega-6, je vhodné se vyhýbat zpracovaným semenným a rostlinným olejům s vysokým obsahem omega-6 a také zpracovaným potravinám, které je obsahují.

Mezi produkty obsahující vysoké či vyšší množství omega-6 tedy patří například slunečnicový, kukuřičný, světlicový a sójový olej a průmyslově zpracované potraviny, které tyto oleje obsahují. Dále omega-6 obsahují v určitém množství margaríny, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, mandle, nebo kešu ořechy.

Naopak olivový olej, palmový olej, kokosový olej, máslo a vepřové sádlo mají relativně nízký obsah omega-6.

Životní styl

Je však důležité si uvědomit, že prospěch ze stravy s nízkým obsahem omega-6 mastných kyselin je dlouhodobý proces a vyžaduje trvalou změnu životního stylu. Většina lidí ukládá velké množství omega-6 mastných kyselin do svého tělesného tuku dlouhodobě a jejich odstranění tak může nějakou dobu trvat. S tím souvisí i to, že pokud někdo jí rozumnou, pestrou a vyváženou stravu (jí tzv. "zdravě"), nemusí příjem omega-6 řešit tolik, jako lidé konzumující stravu nevyváženou a založenou hlavně na vysoce průmyslově zpracovaných potravinách a fast foodu.

Jak už bylo zmíněno na začátku, omega-6 mastné kyseliny (stejně jako omega-3) jsou esenciální, tudíž určitý příjem omega-6 je pro dobře fungující organismus nutný a prospěšný. Takže než omega-6 eliminovat úplně, je lepší si jejich příjem spíše jen ohlídat a soustředit se také na konzumaci dostatku omega-3 mastných kyselin, abychom ve své stravě udrželi příznivý poměr zdravých tuků.

Chtěli byste mne při tvorbě tohoto FITNESS SLOVNÍKU, nebo při psaní mých ČLÁNKŮ podpořit? Jak a proč se můžete dozvědět zde. Děkuji Vám.

O autorovi:

Charlie Jsem Karel Šmída, pro přátele Charlie, a jakožto osobní trenér kondičního posilování a fitness pomáhám lidem změnit se jednak tělesně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a stereotypů.