FITNESS SLOVNÍK
Omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 polynenasycené mastné kyseliny (označované také jako PUFA omega-3, z anglického Polyunsaturated Fatty Acids) patří mezi esenciální mastné kyseliny a mají příznivé účinky na naše zdraví. Termín "polynenasycený" znamená, že tyto tuky mají mnoho dvojných vazeb. Mezi polynenasycené tuky patří také omega-6 mastné kyseliny.
Omega-3 krom jiného působí v těle proti zánětům
Omega-3 Fatty Acids and Inflammatory Processes
Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis
Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Inflammatory Processes: Nutrition or Pharmacology?
Marine omega-3 fatty acids and inflammatory processes: Effects, mechanisms and clinical relevance
n-3 polyunsaturated fatty acids, inflammation, and inflammatory diseases
The Importance of the Ratio of omega-6/omega-3 Essential Fatty Acids
Omega-3 Fatty Acids and Their Role in Central Nervous System - A Review
Omega-3 Fatty Acids and Depression: Scientific Evidence and Biological Mechanisms
The omega-6/omega-3 fatty acid ratio, genetic variation, and cardiovascular disease
Omega-3 PUFA derived anti-inflammatory lipid mediator resolvin E1
Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man
Omega-3 mají pozitivní účinky na naše zdraví (na srdce, cévy a tlak, cholesterol, triglyceridy, cukrovku, mikrobiom, deprese, revma, mozkové příhody apod.)
Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Their Health Benefits
Omega-3 fatty acids in health and disease and in growth and development
Impact of Omega-3 Fatty Acids on the Gut Microbiota
Omega-3 Fatty Acids and Depression: Scientific Evidence and Biological Mechanisms
Omega-3 Fatty Acids and Their Role in Central Nervous System - A Review
Omega-3 Fatty Acids in the Management of Epilepsy
Omega‐3 fatty acids in prevention of diabetic retinopathy
The Importance of the Ratio of omega-6/omega-3 Essential Fatty Acids
Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cancer
Validation of a meta-analysis: the effects of fish oil in rheumatoid arthritis
Omega-3 Fatty Acids and Cardiovascular Disease: Are There Benefits?
Omega-3 mastné kyseliny poskytují výchozí bod pro výrobu hormonů, které regulují srážení krve, kontrakci a relaxaci stěn tepen (čímž snižují tendenci k tvorbě krevní sraženiny) a rovněž potlačují záněty. Kromě toho se také vážou na receptory v buňkách, které regulují genetickou funkci a též snižují koncentraci triglyceridů v krvi. Pravděpodobně díky těmto účinkům bylo prokázáno, že omega-3 tuky pomáhají předcházet srdečním onemocněním a cévní mozkové příhodě, mohou pomáhat s imunitními funkcemi, s ekzémy a revmatoidní artritidou a mohou také hrát ochrannou roli při rakovině, psychických poruchách a dalších stavech. Omega-3 mají rovněž pozitivní vliv i na náš střevní mikrobiom a lze je tak považovat za prebiotika.
Existují tři hlavní omega-3 mastné kyseliny. Kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA) pocházejí hlavně z ryb a mořských plodů, takže se někdy nazývají mořské omega-3 (zdroje jsou převážně tučné ryby, jako jsou sardinky, tuňák, losos, pstruh, makrela či sleď). Kyselina alfa-linolenová (ALA) se nachází v rostlinných olejích (lněných a řepkových), v ořeších (zejména vlašských), ve lněných a chia semínkách, v sóji, nebo třeba v listové zelenině.
Jen malé množství ALA se u lidí přemění na EPA a DHA (cca 5%)
Důležité pro naše tělo jsou především EPA a DHA. Aby ALA měla pro nás podobný význam, musí se nejprve "přeměnit" na EPA a DHA. Nicméně lidské tělo ALA obecně používá pro energii, tudíž přeměna ALA na EPA a DHA je velmi omezená (je to cca 5%). Navíc, konzumací nadměrného množství omega-6 mastných kyselin se konverze sníží o 40 až 50%. Příjem ALA tedy nemá takové zdravotní účinky jako EPA a DHA.
Nevyvážená konzumace omega-6 a omega-3 ve stravě může být pro lidské zdraví škodlivá a může vést k zánětům a řadě chronickým onemocněním
The importance of a balanced ω-6 to ω-3 ratio in the prevention and management of obesity
Omega-3 fatty acids in health and disease and in growth and development
Importance of maintaining a low omega–6/omega–3 ratio for reducing inflammation
The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids
The omega-6/omega-3 fatty acid ratio, genetic variation, and cardiovascular disease
Health Implications of High Dietary Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids
An Increase in the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio Increases the Risk for Obesity
Proč bychom si měli hlídat množství zkonzumovaných omega-6 není jen kvůli konverzi ALA na EPA a DHA. Správný poměr mezi přijímaným množstvím omega-3 a omega-6 je důležitý i proto, jelikož větší množství omega-6 může způsobovat v těle záněty (na rozdíl od omega-3).
KDO JSEM?
Jsem Karel Šmída, pro přátele Charlie, a jakožto osobní trenér a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem změnit se jednak tělesně a kondičně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a nevhodných stereotypů. Více informací naleznete na mé úvodní stránce.
PODPORUJU ČESKÉ FIRMY A "SRDCAŘSKÉ" E-SHOPY
SANASPORT = vybavení na outdoor i indoor sporty = |
>>> PODÍVAT SE DO E-SHOPU <<< |
[ AKCE - VÝPRODEJ - SLEVY ] |
SANASPORT se specializuje na prověřené sportovní značky a produkty, které Vás vybaví na outdoor i indoor sporty včetně běhu, lyží, cyklistiky, tenisu, kolektivních sportů, fitness, či třeba lezení. |
STRAVA(22) | CVIČENÍ(24) | REGENERACE(6) | TĚLO(18) |