smazat
zavřít smazat
FITNESS SLOVNÍČEK
SLOVNÍK - VÝZNAM POJMU
A B C Č D E F G H CH I J
K L M N O P R S Š T V Z

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 polynenasycené mastné kyseliny (označované také jako PUFA omega-3, z anglického Polyunsaturated Fatty Acids) patří mezi esenciální mastné kyseliny a mají příznivé účinky na naše zdraví. Termín "polynenasycený" znamená, že tyto tuky mají mnoho dvojných vazeb. Mezi polynenasycené tuky patří také omega-6 mastné kyseliny.

Omega-3 mastné kyseliny poskytují výchozí bod pro výrobu hormonů, které regulují srážení krve, kontrakci a relaxaci stěn tepen (čímž snižují tendenci k tvorbě krevní sraženiny) a rovněž potlačují záněty. Kromě toho se také vážou na receptory v buňkách, které regulují genetickou funkci a též snižují koncentraci triglyceridů v krvi. Pravděpodobně díky těmto účinkům bylo prokázáno, že omega-3 tuky pomáhají předcházet srdečním onemocněním a cévní mozkové příhodě, mohou pomáhat s imunitními funkcemi, s ekzémy a revmatoidní artritidou a mohou také hrát ochrannou roli při rakovině, psychických poruchách a dalších stavech. Omega-3 mají rovněž pozitivní vliv i na náš střevní mikrobiom a lze je tak považovat za prebiotika.

Existují tři hlavní omega-3 mastné kyseliny. Kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA) pocházejí hlavně z ryb a mořských plodů, takže se někdy nazývají mořské omega-3 (zdroje jsou převážně tučné ryby, jako jsou sardinky, tuňák, losos, pstruh, makrela či sleď). Kyselina alfa-linolenová (ALA) se nachází v rostlinných olejích (lněných a řepkových), v ořeších (zejména vlašských), ve lněných a chia semínkách, nebo třeba v listové zelenině.

Důležité pro naše tělo jsou především EPA a DHA. Aby ALA měla pro nás podobný význam, musí se nejprve "přeměnit" na EPA a DHA. Nicméně lidské tělo ALA obecně používá pro energii, tudíž přeměna ALA na EPA a DHA je velmi omezená (je to cca 5%). Navíc, konzumací nadměrného množství omega-6 mastných kyselin se konverze sníží o 40 až 50%. Příjem ALA tedy nemá takové zdravotní účinky jako EPA a DHA.

Proč bychom si měli hlídat množství zkonzumovaných omega-6 není jen kvůli konverzi ALA na EPA a DHA. Správný poměr mezi přijímaným množstvím omega-3 a omega-6 je důležitý i proto, jelikož větší množství omega-6 může způsobovat v těle záněty (na rozdíl od omega-3).

Chtěli byste mne při tvorbě tohoto FITNESS SLOVNÍKU, nebo při psaní mých ČLÁNKŮ podpořit? Jak a proč se můžete dozvědět zde. Děkuji Vám.

O autorovi:

Charlie Jsem Karel Šmída, pro přátele Charlie, a jakožto osobní trenér kondičního posilování a fitness pomáhám lidem změnit se jednak tělesně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a stereotypů.