FITNESS SLOVNÍK
Nenasycené tuky
Nenasycené tuky jsou definovány jejich chemickou strukturou, jelikož obsahují mezi molekulami jednu nebo více dvojných (trojných) vazeb (na rozdíl od tuků nasycených, které mají jen jednoduché vazby). Z tohoto důvodu jsou nenasycené tuky při pokojové teplotě kapalné (ve formě oleje).
Nahrazení nasycených tuků nenasycenými je spojeno se snížením rizika srdečních chorob
Saturated Fat Consumption and Risk of Coronary Heart Disease and Ischemic Stroke: A Science Update
Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association
Dietary Fat and Risk of Cardiovascular Disease: Recent Controversies and Advances
Reduction in saturated fat intake for cardiovascular disease
Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association
Specific Dietary Fats in Relation to Total and Cause-Specific Mortality
Omega-3 krom jiného působí v těle proti zánětům
Omega-3 Fatty Acids and Inflammatory Processes
Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis
Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Inflammatory Processes: Nutrition or Pharmacology?
Marine omega-3 fatty acids and inflammatory processes: Effects, mechanisms and clinical relevance
n-3 polyunsaturated fatty acids, inflammation, and inflammatory diseases
The Importance of the Ratio of omega-6/omega-3 Essential Fatty Acids
Omega-3 Fatty Acids and Their Role in Central Nervous System - A Review
Omega-3 Fatty Acids and Depression: Scientific Evidence and Biological Mechanisms
The omega-6/omega-3 fatty acid ratio, genetic variation, and cardiovascular disease
Omega-3 PUFA derived anti-inflammatory lipid mediator resolvin E1
Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man
Různé typy nenasycených mastných kyselin mohou mít různé zdravotní výhody a obecně jsou považovány za zdravější, než tuky nasycené. Když ve stravě nahradíme část nasycených tuků za tuky nenasycené, může to pomoci snížit hladinu "zlého" LDL cholesterolu v krvi a snížit tak riziko různých srdečních onemocnění. Dále se nenasyceným tukům přisuzuje například schopnost zmírnit různé záněty, stabilizovat srdeční rytmy, pomáhat při pohybu svalů a při srážení krve.
Nenasycené tuky se dělí na dvě kategorie - polynenasycené tuky a mononenasycené tuky.
Polynenasycené tuky
Polynenasycené tuky (PUFA, z anglického Polyunsaturated Fatty Acids) se dále dělí na omega-3 mastné kyseliny a omega-6 mastné kyseliny. Oba tuky jsou pro nás nezbytné a zároveň nejsou naším tělem vytvářeny (jsou tedy esenciální). Proto je nutné je získávat prostřednictvím stravy. "Poly" v jejich názvu znamená, že tyto tuky mají ve své molekule mezi uhlíky více dvojných vazeb
Omega-3 tuky se nacházejí převážně v tučných rybách, rostlinných olejích, ořeších a semínkách. Více o omega-3 zde.
Omega-6 tuky se nacházejí v různých olejích, semínkách a ořeších a v průmyslově zpracovaných potravinách. Více o omega-6 zde.
Nevyvážená konzumace omega-6 a omega-3 ve stravě může být pro lidské zdraví škodlivá a může vést k zánětům a řadě chronickým onemocněním
The importance of a balanced ω-6 to ω-3 ratio in the prevention and management of obesity
Omega-3 fatty acids in health and disease and in growth and development
Importance of maintaining a low omega–6/omega–3 ratio for reducing inflammation
The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids
The omega-6/omega-3 fatty acid ratio, genetic variation, and cardiovascular disease
Health Implications of High Dietary Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids
An Increase in the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio Increases the Risk for Obesity
Ze zdravotního hlediska je důležitý poměr mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami (více o tomto zde).
Mononenasycené tuky
Mononenasycené tuky (MUFA, z anglického Monounsaturated Fatty Acids) pomáhají chránit naše srdce tím, že v krvi udržují hladinu "dobrého" HDL cholesterolu a snižují hladinu "špatného" LDL cholesterolu. "Mono" v jejich názvu znamená, že tyto tuky mají pouze jednu dvojnou vazbu.
Mononenasycené tuky obsahují některé oleje (olivový, arašídový, řepkový), olivy, avokádo, arašídy, ořechy (mandle, lískové, pekanové, kešu), semena (dýňová, sezamová).
Středomořská strava
Středomořská strava má příznivý vliv na mikrobiom a celkové zdraví
The Mediterranean Diet, its Components, and Cardiovascular Disease
Health Benefits of Mediterranean Diet
Adherence to Mediterranean diet and health status: meta-analysis
Definition of the Mediterranean Diet: A Literature Review
Mediterranean diet and faecal microbiota: a transversal study
Med Diet 4.0: the Mediterranean diet with four sustainable benefits
Systematic Review of the Mediterranean Diet for Long-Term Weight Loss
A review of dietary influences on cardiovascular health: part 2: dietary patterns
Dietary Intervention to Improve Blood Pressure Control: Beyond Salt Restriction
Nenasycené tuky tvoří základ středomořské stravy, která je považována za standard zdravého životního stylu. Bylo zjištěno, že taková strava má díky správnému poměru "dobrých" mikrobů (mikrobiomu) a obsahu zdraví prospěšných tuků protizánětlivé účinky, které posilují imunitu a lidé jsou tak méně náchylní k nemocem.
KDO JSEM?
Jsem Karel Šmída, pro přátele Charlie, a jakožto osobní trenér a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem změnit se jednak tělesně a kondičně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a nevhodných stereotypů. Více informací naleznete na mé úvodní stránce.
PODPORUJU ČESKÉ FIRMY A "SRDCAŘSKÉ" E-SHOPY
PIDILIDI = kojenecké a dětské oblečení = |
>>> PODÍVAT SE DO E-SHOPU <<< |
[ AKCE - VÝPRODEJ - SLEVY ] |
PiDiLiDi je česká firma se zaměřením na výrobu a prodej kojeneckého oblečení, dětského textilu a obuvi, punčochového zboží, pláštěnek, holínek, hraček apod. Všechny jejich výrobky jsou uváděny na trh pod značkou PiDiLiDi. |
STRAVA(22) | CVIČENÍ(24) | REGENERACE(6) | TĚLO(18) |