smazat
zavřít smazat
FITNESS SLOVNÍČEK
SLOVNÍK - VÝZNAM POJMU
A B C Č D E F G H CH I J
K L M N O P R S Š T V Z

Nenasycené tuky

Nenasycené tuky jsou definovány jejich chemickou strukturou, jelikož obsahují mezi molekulami jednu nebo více dvojných (trojných) vazeb (na rozdíl od tuků nasycených, které mají jen jednoduché vazby). Z tohoto důvodu jsou nenasycené tuky při pokojové teplotě kapalné (ve formě oleje).

Nahrazení nasycených tuků nenasycenými je spojeno se snížením rizika srdečních chorob

Saturated Fat Consumption and Risk of Coronary Heart Disease and Ischemic Stroke: A Science Update

Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association

Dietary Fat and Risk of Cardiovascular Disease: Recent Controversies and Advances

Reduction in saturated fat intake for cardiovascular disease

Saturated Fats Compared With Unsaturated Fats and Sources of Carbohydrates in Relation to Risk of Coronary Heart Disease: A Prospective Cohort Study

Effects on Coronary Heart Disease of Increasing Polyunsaturated Fat in Place of Saturated Fat: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials

Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association

Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials

Major types of dietary fat and risk of coronary heart disease: a pooled analysis of 11 cohort studies

Dietary fat intake and risk of cardiovascular disease and all-cause mortality in a population at high risk of cardiovascular disease

Specific Dietary Fats in Relation to Total and Cause-Specific Mortality

Fats in Foods: Current Evidence for Dietary Advice

Effects of saturated fatty acids on serum lipids and lipoproteins: a systematic review and regression analysis

Intake of individual saturated fatty acids and risk of coronary heart disease in US men and women: two prospective longitudinal cohort studies

Dietary monounsaturated fatty acids are protective against metabolic syndrome and cardiovascular disease risk factors

The role of reducing intakes of saturated fat in the prevention of cardiovascular disease: where does the evidence stand in 2010

Různé typy nenasycených mastných kyselin mohou mít různé zdravotní výhody a obecně jsou považovány za zdravější, než tuky nasycené. Když ve stravě nahradíme část nasycených tuků za tuky nenasycené, může to pomoci snížit hladinu "zlého" LDL cholesterolu v krvi a snížit tak riziko různých srdečních onemocnění. Dále se nenasyceným tukům přisuzuje například schopnost zmírnit různé záněty, stabilizovat srdeční rytmy, pomáhat při pohybu svalů a při srážení krve.

Nenasycené tuky se dělí na dvě kategorie - polynenasycené tuky a mononenasycené tuky.

Polynenasycené tuky

Polynenasycené tuky (PUFA, z anglického Polyunsaturated Fatty Acids) se dále dělí na omega-3 mastné kyseliny a omega-6 mastné kyseliny. Oba tuky jsou pro nás nezbytné a zároveň nejsou naším tělem vytvářeny (jsou tedy esenciální). Proto je nutné je získávat prostřednictvím stravy. "Poly" v jejich názvu znamená, že tyto tuky mají ve své molekule mezi uhlíky více dvojných vazeb

Omega-3 tuky se nacházejí převážně v tučných rybách, rostlinných olejích, ořeších a semínkách. Více o omega-3 zde.

Omega-6 tuky se nacházejí v různých olejích, semínkách a ořeších a v průmyslově zpracovaných potravinách. Více o omega-6 zde.

Ze zdravotního hlediska je důležitý poměr mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami (více o tomto zde).

Mononenasycené tuky

Mononenasycené tuky (MUFA, z anglického Monounsaturated Fatty Acids) pomáhají chránit naše srdce tím, že v krvi udržují hladinu "dobrého" HDL cholesterolu a snižují hladinu "špatného" LDL cholesterolu. "Mono" v jejich názvu znamená, že tyto tuky mají pouze jednu dvojnou vazbu.

Mononenasycené tuky obsahují některé oleje (olivový, arašídový, řepkový), olivy, avokádo, arašídy, ořechy (mandle, lískové, pekanové, kešu), semena (dýňová, sezamová).

Středomořská strava

Nenasycené tuky tvoří základ středomořské stravy, která je považována za standard zdravého životního stylu. Bylo zjištěno, že taková strava má díky správnému poměru "dobrých" mikrobů (mikrobiomu) a obsahu zdraví prospěšných tuků protizánětlivé účinky, které posilují imunitu a lidé jsou tak méně náchylní k nemocem.


O autorovi:

Charlie Jsem Karel Šmída, pro přátele Charlie, a jakožto osobní trenér a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem změnit se jednak tělesně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a stereotypů.