Nasycené tuky
Nasycené tuky (též saturované, z anglického Saturated Fatty Acids - SFA) jsou z chemického hlediska molekuly tuku, které nemají žádné dvojné vazby mezi molekulami uhlíku, protože jsou nasyceny molekulami vodíku. Tato saturace molekul vodíku vede k tomu, že nasycené tuky jsou při pokojové teplotě obvykle pevné (na rozdíl od nenasycených tuků).
Nahrazení nasycených tuků nenasycenými je spojeno se snížením rizika srdečních chorob
Saturated Fat Consumption and Risk of Coronary Heart Disease and Ischemic Stroke: A Science Update
Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association
Dietary Fat and Risk of Cardiovascular Disease: Recent Controversies and Advances
Reduction in saturated fat intake for cardiovascular disease
Specific Dietary Fats in Relation to Total and Cause-Specific Mortality
Souvislost mezi příjmem nasycených tuků a vznikem srdečních chorob je nejednoznačná
Saturated Fat: Part of a Healthy Diet
Fat, Sugar, Whole Grains and Heart Disease: 50 Years of Confusion
Dietary saturated fat and heart disease: a narrative review
Effects of dietary fats on blood lipids: a review of direct comparison trials
The Questionable Benefits of Exchanging Saturated Fat With Polyunsaturated Fat
Podle některých studií se nasycené tuky považují za méně zdravé, či dokonce pro naše zdraví nebezpečné (především pro kardiovaskulární zdraví). Nicméně podobné množství jiných studií toto nepotvrzuje. Čili konzumace nasycených tuků pravděpodobně může být problematická, ale to je dáno spíše nadbytkem těchto tuků při západním stylu stravování, který zahrnuje převážně fast food a celkově průmyslově zpracované potraviny (v anglicky mluvících zemí trefně junk food).
Podle výše přiložených studií můžeme snížit množství nasycených tuků ve stravě tím, že tyto tuky částečně nahradíme tuky nenasycenými, zejména polynenasycenými (omega-3 mastné kyseliny). Tímto můžeme dosáhnout snížení "špatného" LDL cholesterolu a zlepšit poměr celkového cholesterolu ve prospěch "hodného" HDL cholesterolu. Lepší poměr HDL / LDL zase může snížit riziko srdečních onemocnění.
Souvislost nasycených tuků s nemocemi může záviset na specifičnosti oněch tuků v potravinách
Některé nasycené tuky mohou být pro naše zdraví neutrální či dokonce prospěšné
Health Effects of Coconut Oil-A Narrative Review of Current Evidence
Dairy consumption and CVD: a systematic review and meta-analysis
Nejdůležitější je ale jíst rozmanitou a průmyslově nezpracovanou stravu plnou kvalitních makro i mikroživin a vlákniny a to v rozumném množství (abychom nehromadily podkožní tuk). Poté se nemusíme nasycených tuků nějak zásadně obávat. Je také dobré vědět, že buňky zacházejí s tuky velmi odlišně v závislosti na délce jejich uhlíkového řetězce (a dokonce i v závislosti na sudém nebo lichém počtu uhlíků). Čili existují mastné kyseliny s krátkým, středním a dlouhým řetězcem a všechny mají různé účinky na naše zdraví. Některé nasycené tuky tak mají na naše zdraví buď neutrální, či dokonce pozitivní vliv (např. nasycené tuky z mléčných výrobků).
Nasycené tuky se nacházejí jak v živočišných produktech, tak i v rostlinných. Mezi živočišné produkty obsahující tyto tuky patří převážně tučné mléčné výrobky (mléko, sýry, máslo, smetana, zmrzlina), tučné maso, kůže u drůbeže, sádlo, či žloutek. Rostlinné produkty zahrnují především tropické tuky jako je kokosový olej, palmový olej, či kakaové máslo.
Dále obsahují nasycené tuky (jak už bylo výše zmíněno) různé vysoce průmyslově zpracované produkty (hlavně sladkosti, některé margaríny, pochutiny k pivu či televizi), zpracovaná masa (různé párky, salámy, klobásy atd.) a také fast food. Potraviny obsahující tyto tuky by se měly skutečně omezit na minimum. A to ne jenom kvůli nasyceným tukům, ale také kvůli trans tukům a přidaným cukrům (především glukózo - fruktózovému sirupu).
KDO JSEM?
Jsem Karel Šmída, pro přátele
Charlie, a jakožto
osobní trenér v Praze a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem
změnit se jednak tělesně a kondičně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a nevhodných stereotypů.
Více informací naleznete na mé
úvodní stránce.
STRAVA(23) | CVIČENÍ(26) | REGENERACE(6) | TĚLO(18) |