FITNESS SLOVNÍK
Mastné kyseliny
Mastné kyseliny jsou důležité biosloučeniny, které se účastní složitých metabolických drah a mají tak významnou biologickou roli. Mastné kyseliny (dále jen MK) představují základní stavební jednotkou tuků mající v buňkách (ať už jako součást molekul, nebo působící samostatně) rozmanité funkce, které sahají od strukturních "stavebních kamenů" buněčných membrán (ve formě fosfolipidů) až po dodavatele energie (čili MK slouží jako zásobní energetický materiál v buňkách).
MK se získávají z různých zdrojů potravy a různé zdroje potravin určují typ konzumovaných tuků a následně zdravotní výsledky.
U člověka nemohou být všechny mastné kyseliny produkovány endogenně (uvnitř těla organismem). Specifické mastné kyseliny označované jako esenciální (kyselina linolová, α-linolenová, arachidonová) je tedy třeba přijímat ze stravy. Mezi další mastné kyseliny, jejichž syntéza závisí na příjmu esenciálních MK, patří kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA), které spadají do omega-3 MK a které se nacházejí v tučných rybách. Zdrojem nasycených MK ve stravě jsou živočišné produkty (především tučné maso, sádlo, máslo) a některé tropické rostlinné oleje (především kokosový a také palmový olej). Zatímco zdrojem nenasycených MK jsou rostlinné oleje (např. olivový, slunečnicový či sójový) a mořské produkty (řasy a rybí tuk).
Nahrazení nasycených tuků nenasycenými je spojeno se snížením rizika srdečních chorob
Saturated Fat Consumption and Risk of Coronary Heart Disease and Ischemic Stroke: A Science Update
Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association
Dietary Fat and Risk of Cardiovascular Disease: Recent Controversies and Advances
Reduction in saturated fat intake for cardiovascular disease
Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association
Specific Dietary Fats in Relation to Total and Cause-Specific Mortality
Souvislost mezi příjmem nasycených tuků a vznikem srdečních chorob je nejednoznačná
Saturated Fat: Part of a Healthy Diet
Fat, Sugar, Whole Grains and Heart Disease: 50 Years of Confusion
Dietary saturated fat and heart disease: a narrative review
Effects of dietary fats on blood lipids: a review of direct comparison trials
The Questionable Benefits of Exchanging Saturated Fat With Polyunsaturated Fat
Omega-3 mají pozitivní účinky na naše zdraví (na srdce, cévy a tlak, cholesterol, triglyceridy, cukrovku, mikrobiom, deprese, revma, mozkové příhody apod.)
Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Their Health Benefits
Omega-3 fatty acids in health and disease and in growth and development
Impact of Omega-3 Fatty Acids on the Gut Microbiota
Omega-3 Fatty Acids and Depression: Scientific Evidence and Biological Mechanisms
Omega-3 Fatty Acids and Their Role in Central Nervous System - A Review
Omega-3 Fatty Acids in the Management of Epilepsy
Omega‐3 fatty acids in prevention of diabetic retinopathy
The Importance of the Ratio of omega-6/omega-3 Essential Fatty Acids
Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cancer
Validation of a meta-analysis: the effects of fish oil in rheumatoid arthritis
Omega-3 Fatty Acids and Cardiovascular Disease: Are There Benefits?
Nevyvážená konzumace omega-6 a omega-3 ve stravě může být pro lidské zdraví škodlivá a může vést k zánětům a řadě chronickým onemocněním
The importance of a balanced ω-6 to ω-3 ratio in the prevention and management of obesity
Omega-3 fatty acids in health and disease and in growth and development
Importance of maintaining a low omega–6/omega–3 ratio for reducing inflammation
The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids
The omega-6/omega-3 fatty acid ratio, genetic variation, and cardiovascular disease
Health Implications of High Dietary Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids
An Increase in the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio Increases the Risk for Obesity
Umělé trans mastné kyseliny (Trans-Fatty Acids - TFA) způsobují různá onemocnění (především kardiovaskulární)
Health Effects of Trans-Fatty Acids: Experimental and Observational Evidence
Trans fatty acids and coronary heart disease
A prospective study of trans fatty acids in erythrocytes and risk of coronary heart disease
Dietary intake of trans fatty acids and systemic inflammation in women
Dietary Fatty Acids and the Risk of Hypertension in Middle-Aged and Older Women
Zdá se, že konjugovaná kyselina linolová (CLA) příznivě ovlivňuje složení těla a kardiometabolické rizikové faktory a má tedy příznivý vliv na naše zdraví
Conjugated Linoleic Acid in Adipose Tissue and Risk of Myocardial Infarction
Conjugated Linoleic Acid as a Potential Protective Factor in Prevention of Breast Cancer
Nasycené mastné kyseliny jsou spojovány s nepříznivými účinky na zdraví, avšak zaleží spíše na jejich zkonzumovaném množství (nežli na samotné MK). Nenasycené MK (zejména omega-3 MK) jsou pak považovány za ochranné a zdraví prospěšné. Důležitý je také poměr omega-3 MK ku omega-6 MK. Ukazuje se totiž, že nevyvážený poměr ve prospěch omega-6 může mít prozánětlivé účinky. Existují také ještě umělé transmastné kyseliny, které mají na zdraví prokazatelně negativní účinky. Avšak zdá se, že přírodní transmastné kyseliny v podobě konjugované kyseliny linolové (CLA), která se nachází v mléčném tuku a hovězím mase, má neutrální až dokonce možný příznivý účinek.
KDO JSEM?
Jsem Karel Šmída, pro přátele Charlie, a jakožto osobní trenér a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem změnit se jednak tělesně a kondičně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a nevhodných stereotypů. Více informací naleznete na mé úvodní stránce.
PODPORUJU ČESKÉ FIRMY A "SRDCAŘSKÉ" E-SHOPY
E-SPORTSHOP.CZ = prodej sportovního zboží = |
>>> PODÍVAT SE DO E-SHOPU <<< |
[ AKCE - VÝPRODEJ - SLEVY ] |
Nabídka internetového obchodu e-sportshop.cz (spadajícího pod firmu Radansport s.r.o.) obsahuje zboží z oblasti sportu, fitness, campingu či domácích hobby produktů. Některé zboží je nabízeno pod vlastní registrovanou českou značkou MERCO. |
STRAVA(23) | CVIČENÍ(24) | REGENERACE(6) | TĚLO(18) |