hledací ikonka

smazat
zavřít smazat

FITNESS SLOVNÍK

Mastné kyseliny

Mastné kyseliny jsou důležité biosloučeniny, které se účastní složitých metabolických drah a mají tak významnou biologickou roli. Mastné kyseliny (dále jen MK) představují základní stavební jednotkou tuků mající v buňkách (ať už jako součást molekul, nebo působící samostatně) rozmanité funkce, které sahají od strukturních "stavebních kamenů" buněčných membrán (ve formě fosfolipidů) až po dodavatele energie (čili MK slouží jako zásobní energetický materiál v buňkách).

MK se získávají z různých zdrojů potravy a různé zdroje potravin určují typ konzumovaných tuků a následně zdravotní výsledky.

U člověka nemohou být všechny mastné kyseliny produkovány endogenně (uvnitř těla organismem). Specifické mastné kyseliny označované jako esenciální (kyselina linolová, α-linolenová, arachidonová) je tedy třeba přijímat ze stravy. Mezi další mastné kyseliny, jejichž syntéza závisí na příjmu esenciálních MK, patří kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA), které spadají do omega-3 MK a které se nacházejí v tučných rybách. Zdrojem nasycených MK ve stravě jsou živočišné produkty (především tučné maso, sádlo, máslo) a některé tropické rostlinné oleje (především kokosový a také palmový olej). Zatímco zdrojem nenasycených MK jsou rostlinné oleje (např. olivový, slunečnicový či sójový) a mořské produkty (řasy a rybí tuk).

Nahrazení nasycených tuků nenasycenými je spojeno se snížením rizika srdečních chorob

Saturated Fat Consumption and Risk of Coronary Heart Disease and Ischemic Stroke: A Science Update

Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association

Dietary Fat and Risk of Cardiovascular Disease: Recent Controversies and Advances

Reduction in saturated fat intake for cardiovascular disease

Saturated Fats Compared With Unsaturated Fats and Sources of Carbohydrates in Relation to Risk of Coronary Heart Disease: A Prospective Cohort Study

Effects on Coronary Heart Disease of Increasing Polyunsaturated Fat in Place of Saturated Fat: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials

Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association

Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials

Major types of dietary fat and risk of coronary heart disease: a pooled analysis of 11 cohort studies

Dietary fat intake and risk of cardiovascular disease and all-cause mortality in a population at high risk of cardiovascular disease

Specific Dietary Fats in Relation to Total and Cause-Specific Mortality

Fats in Foods: Current Evidence for Dietary Advice

Effects of saturated fatty acids on serum lipids and lipoproteins: a systematic review and regression analysis

Intake of individual saturated fatty acids and risk of coronary heart disease in US men and women: two prospective longitudinal cohort studies

Dietary monounsaturated fatty acids are protective against metabolic syndrome and cardiovascular disease risk factors

The role of reducing intakes of saturated fat in the prevention of cardiovascular disease: where does the evidence stand in 2010

Umělé trans mastné kyseliny (Trans-Fatty Acids - TFA) způsobují různá onemocnění (především kardiovaskulární)

Effects of Ruminant Trans Fatty Acids on Cardiovascular Disease and Cancer: A Comprehensive Review of Epidemiological, Clinical, and Mechanistic Studies

Consumption of Industrial and Ruminant Trans Fatty Acids and Risk of Coronary Heart Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Cohort Studies

Health Effects of Trans-Fatty Acids: Experimental and Observational Evidence

Trans fatty acids and coronary heart disease

A prospective study of trans fatty acids in erythrocytes and risk of coronary heart disease

Intake of fatty acids and risk of coronary heart disease in a cohort of Finnish men. The Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study

Association between trans fatty acid intake and 10-year risk of coronary heart disease in the Zutphen Elderly Study: a prospective population-based study

Dietary fat intake and risk of coronary heart disease in women: 20 years of follow-up of the nurses' health study

Dietary intake of trans fatty acids and systemic inflammation in women

Consumption of trans fatty acids is related to plasma biomarkers of inflammation and endothelial dysfunction

Replacement of dietary saturated fatty acids by trans fatty acids lowers serum HDL cholesterol and impairs endothelial function in healthy men and women

Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies

Dietary Fatty Acids and the Risk of Hypertension in Middle-Aged and Older Women

Nasycené mastné kyseliny jsou spojovány s nepříznivými účinky na zdraví, avšak zaleží spíše na jejich zkonzumovaném množství (nežli na samotné MK). Nenasycené MK (zejména omega-3 MK) jsou pak považovány za ochranné a zdraví prospěšné. Důležitý je také poměr omega-3 MK ku omega-6 MK. Ukazuje se totiž, že nevyvážený poměr ve prospěch omega-6 může mít prozánětlivé účinky. Existují také ještě umělé transmastné kyseliny, které mají na zdraví prokazatelně negativní účinky. Avšak zdá se, že přírodní transmastné kyseliny v podobě konjugované kyseliny linolové (CLA), která se nachází v mléčném tuku a hovězím mase, má neutrální až dokonce možný příznivý účinek.

Zdroje

KDO JSEM?

Charlie Jsem Karel Šmída, pro přátele Charlie, a jakožto osobní trenér a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem změnit se jednak tělesně a kondičně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a nevhodných stereotypů. Více informací naleznete na mé úvodní stránce.

CHCI ZMĚNIT ŽIVOTNÍ STYL, ZAČÍT POSILOVAT A ZLEPŠIT SE KONDIČNĚ, TĚLESNĚ I DUŠEVNĚ
Chci tréninkovou lekci
Chci sestavit trénink
Chci výživový plán
Potřebuju konzultaci
MŮJ TRÉNINKOVÝ PŘÍSTUP A FILOSOFIE
PODPORUJU ČESKÉ FIRMY A "SRDCAŘSKÉ" E-SHOPY
WEBHOSTING C4
= poskytovatel webového prostoru =
>>>  PODÍVAT SE DO E-SHOPU  <<<
WEBHOSTING C4 je kvalitní a spolehlivý český poskytovatel webového prostoru pro jednotlivce, podnikatele i firmy. Je to zároveň i jeden z nejstarších českých webhostingů, na kterém mimochodem "běží" i tyto stránky.