hledací ikonka

smazat
zavřít smazat

FITNESS SLOVNÍK

ABECEDNÍ SEZNAM VŠECH POJMŮ

Limitní aminokyselina

Když jíme potraviny obsahující bílkoviny, naše tělo je při trávení rozkládá na aminokyseliny. Aminokyseliny jsou základními "stavebními kameny" našich bílkovin, které jsou pro život nezbytné. Existuje 21 různých aminokyselin, z nichž některé si tělo dokáže vyrobit samo (neesenciální aminokyseliny), zatímco jiné musí být získány z potravy (esenciální aminokyseliny).

Limitující aminokyselina je potom esenciální aminokyselina, která je v určitém zdroji potravy přítomna v nejmenším množství. Tzv. Rubnerův zákon limitní aminokyseliny tvrdí, že i když ostatní esenciální aminokyseliny máme k dispozici v dostatečném množství, pokud jedna z nich chybí (nebo lépe řečeno, pokud je jí málo), omezuje to schopnost těla vytvářet (syntetizovat) nové bílkoviny pro tvorbu nových tkání. Jinými slovy, naše tělo nemůže efektivně využít ostatní aminokyseliny k tvorbě nových bílkovin. Tím pádem je růst svalů nebo oprava tkání zpomalena (omezena), protože tělo nemá všechny potřebné "kameny" k tomu, aby vytvořilo novou svalovou tkáň.

Typickým příkladem limitních aminokyselin mohou být rostlinné zdroje bílkovin, které často nemají některé esenciální aminokyseliny v dostatečném množství. Proto se jim říká též neplnohodnotné bílkoviny pro jejich nižší biologickou hodnotu. Například luštěniny postrádají dostatek methioninu, zatímco obiloviny často nemají dost lysinu.

Abychom tedy zajistili příjem všech esenciálních aminokyselin v co nejlepším poměru (v co nejlepším aminokyselinovém spektru), je důležité jíst (kombinovat) různé zdroje bílkovin a to vyváženou a pestrou stravou. Tímto způsobem se mohou aminokyseliny z různých potravin vzájemně doplňovat a poskytovat kompletní soubor (spektrum) esenciálních aminokyselin.

Živočišné produkty jako je maso, vejce, mléko a výrobky z mléka (včetně proteinu) jsou pro člověka kompletní zdroje bílkovin, protože bílkoviny z této stravy obsahují všechny esenciální aminokyseliny ve správné rovnováze. Mají tedy lepší aminokyselinové spektrum než bílkoviny v rostlinných produktech. Většina rostlinných potravin má totiž nějakou omezující (limitní) aminokyselinu.

Čili jestliže chceme, aby naše tělo mělo dostatek stavebního materiálu pro růst (hypertrofii) a regeneraci tkání (obzvláště po fyzickém výkonu - třeba v posilovně), je důležité konzumovat potraviny, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny v optimálním poměru. Pro efektivní růst svalové hmoty by tedy měly živočišné bílkoviny převažovat nad těmi rostlinnými. V opačném případě je důležité bílkovinné zdroje různým způsobem kombinovat, například u veganů. Čili i vegani mohou v posilovně úspěšně budovat svalovou hmotu, nicméně musí mít určité znalosti v tom, jak různé rostlinné potraviny kombinovat pro co nejlepší MPS.

Názorný příklad pro lepší pochopení konceptu limitní aminokyseliny

Pro lepší pochopení limitní aminokyseliny lze použít názorného příkladu s pivním sudem 😊. Bílkovina je starý pivní dřevěný sud a aminokyseliny jsou jednotlivé svislé obdélníkové dřevěné pláty, z kterých je sud vyroben. Když je jeden plát kratší než ostatní, sud může být pivem naplněn pouze na úroveň nejkratšího plátu (jinak bude pivo odtékat a to nechceme 😊).

Převedeno tedy na aminokyseliny, když je jedna esenciální aminokyselina deficitní, bílkoviny mohou být syntetizovány pouze na úroveň dostupnosti této limitní aminokyseliny.

Zdroje

S tím vším vám může pomoci silové cvičení...
...a já - Mgr. Karel Šmída,
Pojďte se mnou posilovat a něco ve svém životě změnit.

KDO JSEM?

Charlie Jsem Karel Šmída, pro přátele Charlie, a jakožto osobní trenér v Praze a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem změnit se jednak tělesně a kondičně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a nevhodných stereotypů. Více informací naleznete na mé úvodní stránce.