SLOVNÍK - VÝZNAM POJMU | |||||||||||
|
A | B | C | Č | D | E | F | G | H | CH | I | J |
K | L | M | N | O | P | R | S | Š | T | V | Z |
LDL cholesterol
LDL (Low-Density Lipoprotein, lipoprotein o nízké hustotě) je typ lipoproteinů, transportní forma cholesterolu, která přenáší cholesterol do tělních buněk v krvi. LDL se nazývá "špatný cholesterol", protože odvádí cholesterol z jater na periferie tkání, kde se může shromažďovat ve stěnách tepen. Příliš mnoho cholesterolu v tepnách může vést k nahromadění plaku známého jako ateroskleróza (též arterioskleróza). To může zvýšit riziko krevních sraženin v cévách, které mohou cévy zablokovat, nebo v nich a v orgánech snížit průtok. Následně může nastat mozková příhoda, infarkt, onemocnění ledvin nebo periferních tepen.
Je dobré si uvědomit, že cholesterol přijatý stravou se nerozlišuje na "hodný" a "zlý". Je to prostě jen cholesterol. Který se ale pomocí hodných (HDL) a zlých (LDL) lipoproteinů dopravuje v organismu na různá místa. Důležitý je tedy poměr HDL a LDL, neboli aterogenní index. Ten lze pozitivně ovlivnit pohybovou aktivitou a kvalitní stravou.
O autorovi:
STRAVA | CVIČENÍ | REGENERACE | TĚLO |