Kyselina mléčná
Kyselina mléčná je často zaměňovaná za laktát, čili tyto dva termíny se většinou berou jako synonyma. Ovšem není to totéž. Rozdíl mezi laktátem a kyselinou mléčnou je chemický. Laktát je kyselina mléčná bez jednoho protonu. Aby byla látka kyselinou, musí být schopna darovat vodíkový iont. Když kyselina mléčná daruje svůj proton, stává se z ní konjugovaná báze kyseliny neboli laktát.
Takže při intenzivní fyzické aktivitě je nejdříve kyselina mléčná fyziologicky deprotonována na laktát a vodíkový proton a následně již organismus pracuje s laktátem a nikoli s kyselinou mléčnou.
KDO JSEM?
Jsem Karel Šmída, pro přátele
Charlie, a jakožto
osobní trenér v Praze a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem
změnit se jednak tělesně a kondičně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a nevhodných stereotypů.
Více informací naleznete na mé
úvodní stránce.
STRAVA(30) | CVIČENÍ(33) | REGENERACE(7) | TĚLO(27) |