|
A | B | C | Č | D | E | F | G | H | CH | I | J |
K | L | M | N | O | P | R | S | Š | T | V | Z |
SLOVNÍK - VÝZNAM POJMU |
Kyselina mléčná
Kyselina mléčná je často zaměňovaná za laktát, čili tyto dva termíny se většinou berou jako synonyma. Ovšem není to totéž. Rozdíl mezi laktátem a kyselinou mléčnou je chemický. Laktát je kyselina mléčná bez jednoho protonu. Aby byla látka kyselinou, musí být schopna darovat vodíkový iont. Když kyselina mléčná daruje svůj proton, stává se z ní konjugovaná báze kyseliny neboli laktát.
Takže při intenzivní fyzické aktivitě je nejdříve kyselina mléčná fyziologicky deprotonována na laktát a vodíkový proton a následně již organismus pracuje s laktátem a nikoli s kyselinou mléčnou.
Jsem Karel Šmída, pro přátele
Charlie, a jakožto
osobní trenér a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem
změnit se jednak tělesně a kondičně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a nevhodných stereotypů.
STRAVA (21) |
CVIČENÍ (21) |
REGENERACE (6) |
TĚLO (17) |