smazat
zavřít smazat
FITNESS SLOVNÍČEK
SLOVNÍK - VÝZNAM POJMU
A B C Č D E F G H CH I J
K L M N O P R S Š T V Z

Glykemický index

Glykemický index (GI) je hodnota přiřazená potravinám na základě toho jak pomalu, nebo jak rychle tyto potraviny způsobují zvýšení hladiny glukózy v krvi (glykémie). Potraviny s nízkým obsahem GI mají sklon uvolňovat glukózu pomalu a stabilně a tak zvyšují hladinu glukózy v krvi méně, než potraviny s vysokým GI, které uvolňují glukózu rychleji. Vysoká hladina krevního cukru znamená velké vyloučení inzulínu (jehož hlavní úlohou je "vychytávat" cukr z krve a předávat ho orgánům a tkáním), což zvyšuje pravděpodobnost uložení přebytečné glukózy do tukových zásob.

Potraviny jsou řazeny podle toho, jak se porovnávají s referenčním jídlem - čistou glukózou (např. Glukopur). Glukóza má tedy GI = 100.

Hodnotu GI snižují bílkoviny, tuk a vláknina a také potravina s nižším GI. Čili GI snižuje smíšené jídlo. Proto je tradičně zvykem jíst maso s přílohou a zeleninou, jelikož GI sacharidové přílohy je sníženo tukem a bílkovinami z masa a rovněž vlákninou ze zeleniny. U některých potravin může výrazně zvýšit GI doba a způsob tepelné úpravy (např. vařené brambory vs hranolky).

Celkové množství sacharidů v potravě má ale obecně větší vliv na množství glukózy v krvi, než samotný glykemický index. Důležitější, než sledování GI potravin, je tedy u zdravých lidí spíše sledovat jejich zkonzumované množství a zdali jíme pestrou, smíšenou, průmyslově nezpracovanou a nutričně hodnotnou stravu. Čili je vhodnější sledovat spíše glykemickou nálož snězeného jídla (než GI). GI byl totiž původně navržen pro lidi s cukrovkou jako vodítko pro výběr potravin, přičemž se u diabetiků doporučovalo (a stále doporučuje) výběr potravin s nízkým GI. Zdraví a ještě k tomu aktivní lidé se hodnotami GI tolik zabývat nemusí.

Na druhou stranu ale některé studie skutečně potvrzují, že lidé, kteří jedí potraviny s vysokým GI (a mají sedavý způsob života bez sportu), jsou vystaveni většímu riziku obezity a cukrovky.

Nutno ještě zmínit, že GI potraviny způsobuje glykemickou odezvu u každého jedince jinou, protože nikdo netráví sacharidy úplně stejně.

Zdroje

Chtěli byste mne při tvorbě tohoto FITNESS SLOVNÍKU, nebo při psaní mých ČLÁNKŮ podpořit? Jak a proč se můžete dozvědět zde. Děkuji Vám.

O autorovi:

Charlie Jsem Karel Šmída, pro přátele Charlie, a jakožto osobní trenér a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem změnit se jednak tělesně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a stereotypů.