FITNESS SLOVNÍK
Glykemický index
Glykemický index (GI) je hodnota přiřazená potravinám na základě toho jak pomalu, nebo jak rychle tyto potraviny způsobují zvýšení hladiny glukózy v krvi (glykémie). Potraviny s nízkým obsahem GI mají sklon uvolňovat glukózu pomalu a stabilně a tak zvyšují hladinu glukózy v krvi méně, než potraviny s vysokým GI, které uvolňují glukózu rychleji. Vysoká hladina krevního cukru znamená velké vyloučení inzulínu (jehož hlavní úlohou je "vychytávat" cukr z krve a předávat ho orgánům a tkáním), což zvyšuje pravděpodobnost uložení přebytečné glukózy do tukových zásob.
Potraviny jsou řazeny podle toho, jak se porovnávají s referenčním jídlem - čistou glukózou (např. Glukopur). Glukóza má tedy GI = 100.
Hodnotu GI snižují bílkoviny, tuk a vláknina a také potravina s nižším GI. Čili GI snižuje smíšené jídlo. Proto je tradičně zvykem jíst maso s přílohou a zeleninou, jelikož GI sacharidové přílohy je sníženo tukem a bílkovinami z masa a rovněž vlákninou ze zeleniny. U některých potravin může výrazně zvýšit GI doba a způsob tepelné úpravy (např. vařené brambory vs hranolky).
Vysoký glykemický index potravin snižuje hladinu glykémie, tím zvyšuje hlad a chutě a to může u někoho podporovat přibývání na váze
High glycemic index foods, overeating, and obesity
Effects of dietary glycemic index on brain regions related to reward and craving in men
Prolongation of satiety after low versus moderately high glycemic index meals in obese adolescents
Celkové množství sacharidů v potravě má ale obecně větší vliv na množství glukózy v krvi, než samotný glykemický index. Důležitější, než sledování GI potravin, je tedy u zdravých lidí spíše sledovat jejich zkonzumované množství a zdali jíme pestrou, smíšenou, průmyslově nezpracovanou a nutričně hodnotnou stravu. Čili je vhodnější sledovat spíše glykemickou nálož snězeného jídla (než GI). GI byl totiž původně navržen pro lidi s cukrovkou jako vodítko pro výběr potravin, přičemž se u diabetiků doporučovalo (a stále doporučuje) výběr potravin s nízkým GI. Zdraví a ještě k tomu aktivní lidé se hodnotami GI tolik zabývat nemusí.
Na druhou stranu ale některé studie skutečně potvrzují, že lidé, kteří jedí potraviny s vysokým GI (a mají sedavý způsob života bez sportu), jsou vystaveni většímu riziku obezity a cukrovky.
Glykemický index a glykemická nálož
Glycemic Index, Glycemic Load and Cancer Risk: An Updated Meta-Analysis
International Tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values: 2008
International table of glycemic index and glycemic load values: 2002
Glycemic index and glycemic load: measurement issues and their effect on diet-disease relationships
Physiological validation of the concept of glycemic load in lean young adults
Nutno ještě zmínit, že GI potraviny způsobuje glykemickou odezvu u každého jedince jinou, protože nikdo netráví sacharidy úplně stejně.
Zdroje
KDO JSEM?
Jsem Karel Šmída, pro přátele Charlie, a jakožto osobní trenér a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem změnit se jednak tělesně a kondičně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a nevhodných stereotypů. Více informací naleznete na mé úvodní stránce.
PODPORUJU ČESKÉ FIRMY A "SRDCAŘSKÉ" E-SHOPY
SPORTAGO = specialista na výrobu běžeckých pásů = |
>>> PODÍVAT SE DO E-SHOPU <<< |
[ AKCE - VÝPRODEJ - SLEVY ] |
Sportago je český e-shop, který se specializuje na výrobu běžeckých pásů a prodej sportovních potřeb pro fitness a posilování a pomůcek pro jógu. To vše pod jejich vlastní značkou Sportago. |
STRAVA(23) | CVIČENÍ(24) | REGENERACE(6) | TĚLO(18) |