smazat
zavřít smazat
FITNESS SLOVNÍČEK
SLOVNÍK - VÝZNAM POJMU
A B C Č D E F G H CH I J
K L M N O P R S Š T V Z

Glykemická nálož

Koncept glykemické nálože (či zátěže) byl vytvořen jako prostředek předpovědi glykemické reakce po snědení jídla (podobně jako u konceptu glykemického indexu - GI). Glykemickou reakci (odezvu, odpověď) ale ovlivňuje jak množství (chování), tak i kvalita (zdroj) sacharidů ve stravě.

Glykemická nálož (GL, z anglického Glycemic Load) je tedy rozšířením GI s přihlédnutím také k množství sacharidů. Koncept GL bere v úvahu jak GI (kvalitu), tak i množství (kvantitu) dostupných sacharidů v konzumovaném jídle či potravině. Jinak řečeno, GL je produktem GI a celkového dostupného obsahu sacharidů v daném množství potravy. Vyjadřuje se vzorcem:

GL = (GI × dostupný sacharid v daném množství potravy v gramech) / 100

Čím vyšší je GL, tím větší je očekávané zvýšení hladiny glukózy v krvi (glykémie) a inzulinogenního účinku jídla.

Když se konzumuje jídlo obsahující sacharidy, hladiny glukózy v krvi různě stoupají a klesají. Jak vysoko bude glykémie stoupat a jak dlouho zůstane vysoko, závisí na "kvalitě" sacharidů (jak moc mají vysoký GI), ale také na jejich množství (na kvantitě). GI poskytuje pouze měřítko kvality sacharidů, ale ne jejich kvantitu. Čili GI nám poskytuje pouze představu o tom, jak rychle se ze sacharidů stane cukr (glukóza), ale ne o tom, kolik sacharidů je ve stravě.

Zdroje


O autorovi:

Charlie Jsem Karel Šmída, pro přátele Charlie, a jakožto osobní trenér a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem změnit se jednak tělesně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a stereotypů.