Funkční potraviny
Funkční potravina je potravinářský výrobek nebo nápoj, který se konzumuje jako součást každodenní běžné stravy. Funkční potravina tedy poskytuje tělu potřebné množství makroživin a mikroživin (bílkovin, sacharidů, tuků, vitaminů, minerálů atd.), které jsou potřeba pro jeho zdravé fungování. Jsou to tedy potraviny, které jsou nedílnou součástí stravy a o nichž se předpokládá, že mohou mít preventivní vlastnosti, kdy nějakým způsobem přispívají k lepšímu zdraví nad rámec tradičních živin, které tyto potraviny obsahují.
Funkční potraviny tedy obsahují a tělu dodávají jednu nebo více účinných látek (tzv. funkční složky), které mají fyziologické účinky a mohou posílit zdraví. Funkční složkou ve funkční potravině (nebo také v nutraceutiku / doplňku stravy) může být makroživina (např. omega-3 mastné kyseliny), mikroživina (např. vitamíny), nebo složka s malou či žádnou výživovou hodnotou (např. fytochemikálie).
KDO JSEM?
Jsem Karel Šmída, pro přátele Charlie, a jakožto osobní trenér v Praze a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem změnit se jednak tělesně a kondičně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a nevhodných stereotypů. Více informací naleznete na mé úvodní stránce.
STRAVA(23) | CVIČENÍ(26) | REGENERACE(6) | TĚLO(18) |