Funkční potraviny
Funkční potravina je potravinářský výrobek nebo nápoj, který se konzumuje jako součást každodenní běžné stravy. Funkční potravina tedy poskytuje tělu potřebné množství makroživin a
mikroživin (bílkovin, sacharidů, tuků, vitaminů, minerálů atd.), které jsou potřeba pro jeho zdravé fungování. Jsou to tedy potraviny, které jsou nedílnou součástí stravy a o nichž
se předpokládá, že mohou mít preventivní vlastnosti, kdy nějakým způsobem přispívají k lepšímu zdraví nad rámec tradičních živin, které tyto potraviny obsahují.
Funkční potraviny tedy obsahují a tělu dodávají jednu nebo více účinných látek (tzv. funkční složky), které mají
fyziologické účinky a mohou posílit zdraví. Funkční složkou ve funkční
potravině (nebo také v
nutraceutiku / doplňku stravy) může být
makroživina (např. omega-3 mastné kyseliny),
mikroživina (např. vitamíny), nebo složka s malou či žádnou výživovou hodnotou (např. fytochemikálie).
Zdroje
Jsem Karel Šmída, pro přátele
Charlie, a jakožto
osobní trenér a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem
změnit se jednak tělesně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a stereotypů.
CHCI ZAČÍT POSILOVAT A ZLEPŠIT SE KONDIČNĚ, TĚLESNĚ I DUŠEVNĚ
Chci udržitelně zhubnout
Chci efektivně budovat svaly
Chci tréninkovou lekci
Chci sestavit trénink
Chci výživový plán
Potřebuju konzultaci
MŮJ TRÉNINKOVÝ PŘÍSTUP A FILOSOFIE