FITNESS SLOVNÍK
Equol
Sója je bohatá na látky zvané fytoestrogeny. Fytoestrogeny se dále dělí na různé skupiny (4 třídy), mezi které patří i izoflavony. Sójových izoflavonů existuje 12 druhů, mezi které se řadí i genistein a daidzein (genistein a daidzein tvoří přibližně 50 % a 40 % celkového obsahu izoflavonů v sóji). Daidzein může být dále metabolizován na equol. Nyní jsme se dostaly k equolu 😊.
Střevní bakterie schopné produkovat equol má přibližně 30 - 50% lidské populace a pouze 20 - 30% obyvatel západních zemí
Gut bacterial metabolism of the soy isoflavone daidzein: exploring the relevance to human health
Method of Defining Equol-Producer Status and Its Frequency among Vegetarians
Equol je tedy metabolitem sójových izoflavonů (především daidzeinu), který vzniká ve střevech prostřednictvím specifických střevních bakterií (střevního mikrobiomu). Avšak equol vzniká pouze u některých lidí. Zatímco všechny dosud analyzované živočišné druhy produkují equol, u člověka je toho schopna v průměru pouze třetina až polovina jedinců (v západních zemích cca 20 - 30% a v asijských zemích cca 50 - 75%). Toto pozorování vedlo ke vzniku termínu takzvaných "producentů equolu", tedy dospělých lidi, kteří v reakci na konzumaci sójových izoflavonů mohou produkovat equol. Ve srovnání se západními populacemi je v asijských populacích vyšší výskyt equol producentů
Equolu se přisuzují některé příznivé účinky na lidské zdraví a to především kvůli jeho vysoké estrogenní a antioxidační aktivitě.
Předpokládá se, že pro získání zdravotních výhod spojených s konzumací stravy bohaté na sóju může být schopnost produkovat equol rozhodující (tomuto předpokladu se říká "hypotéza equolu"). Producenti equolu zřejmě na izoflavony reagují pozitivněji a zdá se tedy, že mají větší pravděpodobnost, že jim konzumace sójových potravin prospěje. Jinak řečeno, někdo může z konzumace sóji a sójových výrobků těžit více nežli někdo jiný (např. Asiaté mohou mít větší benefity ze sóji nežli bílí obyvatelé západních zemí).
Celkově se tedy dá říci, že mezi faktory ovlivňující produkci equolu patří genetika, střevní mikrobiom a strava (konzumace fytoestrogenů a především sóji).
Equol existuje ve dvou odlišných formách: S-equol a R-equol. Bylo zjištěno, že střevní bakterie u lidí syntetizují z daidzeinu výhradně S-equol.
KDO JSEM?
Jsem Karel Šmída, pro přátele Charlie, a jakožto osobní trenér a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem změnit se jednak tělesně a kondičně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a nevhodných stereotypů. Více informací naleznete na mé úvodní stránce.
PODPORUJU ČESKÉ FIRMY A "SRDCAŘSKÉ" E-SHOPY
INSPORTLINE = sportovní a fitness vybavení = |
>>> PODÍVAT SE DO E-SHOPU <<< |
[ AKCE - VÝPRODEJ - SLEVY ] |
Společnost inSPORTline je českým výrobcem a prodejcem fitness vybavení, včetně různých trenažérů, motodoplňků, outdoor vybavení, wellness, (elektro) kol a koloběžek, sportovního oblečení apod. |
STRAVA(23) | CVIČENÍ(24) | REGENERACE(6) | TĚLO(18) |