smazat
zavřít smazat
FITNESS SLOVNÍČEK
SLOVNÍK - VÝZNAM POJMU
A B C Č D E F G H CH I J
K L M N O P R S Š T V Z

Cukrovka

Cukrovka neboli diabetes mellitus či jen diabetes je metabolické onemocnění, které zhoršuje schopnost těla zpracovávat glukózu v krvi a dochází tak k její vysoké hladině. Glukóza v krvi (nebo také krevní cukr či glykémie) je hlavním zdrojem energie a pochází z jídla (sacharidů), které jíme. Inzulín, hormon produkovaný slinivkou břišní (pankreas), přemisťuje glukózu z krve do našich buněk, aby byla buď uložena do zásoby (do glykogenu), nebo použita ihned pro energii. Někdy však naše tělo neprodukuje inzulínu dostatečné množství, nebo příslušné buňky nedokážou inzulín díky inzulínové rezistenci efektivně využívat. Glukóza se pak hromadí v krvi, protože se nedostane do buněk. Při neléčené cukrovce pak v průběhu času může příliš mnoho glukózy v krvi způsobovat zdravotní problémy, jako je například poškození našich nervů, očí, ledvin či dalších orgánů.

Existuje několik různých typů cukrovky

Diabetes 1. typu (inzulin-dependentní / závislý diabetes mellitus) je autoimunitní onemocnění, kdy naše tělo nevytváří inzulín a dochází tedy k absolutnímu nedostatku inzulínu. Náš vlastní imunitní systém ničí buňky ve slinivce břišní, která inzulín produkuje. Lidé s diabetem typu 1 musí brát uměle syntetizovaný inzulín každý den, aby udrželi hladinu glukózy v krvi pod kontrolou a často aby vůbec zůstali naživu.

Diabetes 2. typu (non-inzulin-dependentní / nezávislý diabetes mellitus) se objevuje v případě, kdy sice naše tělo inzulín vytváří, ale z nějakého důvodu jsou buňky na inzulín rezistentní (buňky v těle na něj nereagují tak efektivně jako kdysi) a inzulín se tak neprodukuje ani nepoužívá správně. Po nějaké době mohou být hladiny inzulinu příliš nízké a dochází (na rozdíl od 1. typu) "jen" k relativnímu nedostatku inzulínu. V krvi se následně cukr (glukóza) hromadí, protože inzulínu, který ho z krve "vychytává" a dopravuje do buněk je málo, nebo nefunguje správně. Diabetes 2. typu se často řadí do takzvaného metabolického syndromu a je nejčastější formou diabetu.

Prediabetes se objevuje, když je naše hladina cukru v krvi vyšší než obvykle, ale není dostatečně vysoká pro diagnózu diabetu 2. typu. Lidé s prediabetem jsou tak více ohroženi rozvojem diabetu typu 2, ačkoli obvykle nemají příznaky plného diabetu.

Gestační diabetes (těhotenská cukrovka) je vysoká hladina cukru v krvi během těhotenství. Tento typ diabetu způsobují inzulín-blokující hormony produkované placentou.

Rizikové faktory pro prediabetes a diabetes typu 2

Nadváha a obezita, rodinná anamnéza diabetu, nízký HDL a vysoký LDL, vysoký krevní tlak, kouření, stres, sedavý způsob života, nadměrné pití alkoholu a nevhodné a nadměrné stravování (fast food a průmyslově zpracované potraviny).

Vyhnutí se prediabetu a diabetu typu 2 či zmírnění jejich průběhů zahrnuje hlavně změnu životního stylu, zhubnutí, pohybové aktivity a vhodná strava v rozumné míře.


O autorovi:

Charlie Jsem Karel Šmída, pro přátele Charlie, a jakožto osobní trenér a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem změnit se jednak tělesně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a stereotypů.