FITNESS SLOVNÍK
Cholesterol
Cholesterol je pro správné fungování organismu potřebný. Cholesterol je tuková (lipidová) látka, kterou tělo používá jako stavební blok k produkci hormonů (např. testosteronu, estrogenu, či kortikosteroidů), vitamínu D a trávicích šťáv, které pomáhají rozkládat tuky ve stravě.
I když si náš organismus pro tyto činnosti sám vytváří dostatek cholesterolu (cca 1000 mg denně převážně pomocí jater), tělo nedostává jen cholesterol touto cestou. Cholesterol je do těla dodáván také potravou. Poměr cholesterolu z potravy a cholesterolu vzniklého syntézou v těle je přibližně 1:2 (při normální průměrné stravě).
Pokud se ale bude jíst nevhodná strava, hladina cholesterolu může být příliš vysoká. A naopak, pokud se bude jíst záměrně málo cholesterolu, tělo si ho stejně v požadovaném množství vyrobí samo, protože při nízké dodávce cholesterolu stravou se syntéza cholesterolu v těle zvyšuje. Z tohoto důvodu proto nemá význam omezovat množství cholesterolu ve stravě na minimum.
Existují dva hlavní typy cholesterolu. HDL (High-Density Lipoprotein, lipoprotein o vysoké hustotě) a LDL (Low-Density Lipoprotein, lipoprotein o nízké hustotě). Jsou to dva typy lipoproteinů produkované játry, transportní formy cholesterolu, které přenášejí cholesterol do a z tělních buněk v krvi. Cholesterol se nerozpouští ve vodě, takže nemůže cestovat krví sám.
HDL je známý jako "dobrý cholesterol", protože transportuje cholesterol z periferií (z kosterního svalstva a tukové tkáně) do jater, aby byl rozkladem vyloučen z těla. HDL tedy pomáhá zbavit tělo nadbytku cholesterolu, takže je méně pravděpodobné, že skončí v tepnách.
LDL se nazývá "špatný cholesterol", protože odvádí cholesterol z jater do periferních tkání, kde se může shromažďovat ve stěnách tepen. Příliš mnoho cholesterolu v tepnách může vést k nahromadění plaku známého jako ateroskleróza (též arterioskleróza). To může zvýšit riziko krevních sraženin v cévách, které mohou cévy zablokovat, nebo v nich a v orgánech snížit průtok. Následně může nastat mozková příhoda, infarkt, onemocnění ledvin nebo periferních tepen. Pokud krev obsahuje příliš mnoho LDL cholesterolu, nazývá se to "vysoký cholesterol".
Je dobré si uvědomit, že cholesterol přijatý stravou se nerozlišuje na "hodný" a "zlý". Je to prostě jen cholesterol. Který se ale pomocí hodných (HDL) a zlých (LDL) lipoproteinů dopravuje v organismu na patřičná místa. Důležitý je tedy poměr HDL a LDL neboli aterogenní index. Ten lze pozitivně ovlivnit pohybovou aktivitou a kvalitní stravou.
KDO JSEM?
Jsem Karel Šmída, pro přátele Charlie, a jakožto osobní trenér v Praze a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem změnit se jednak tělesně a kondičně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a nevhodných stereotypů. Více informací naleznete na mé úvodní stránce.
STRAVA(23) | CVIČENÍ(25) | REGENERACE(6) | TĚLO(18) |