smazat
zavřít smazat
FITNESS SLOVNÍČEK
SLOVNÍK - VÝZNAM POJMU
A B C Č D E F G H CH I J
K L M N O P R S Š T V Z

Butyrát

Butyrát je mastná kyselina s krátkým řetězcem (Short-chain Fatty Acid, SCFA). Je produkován v tlustém střevě, kde je hlavním konečným produktem střevní mikrobiální fermentace zkonzumované vlákniny, nestráveného škrobu a bílkovin. Butyrát pomáhá řídit růst střevních epiteliálních buněk (kolonocytů) a zajišťuje tak správnou rovnováhu mezi zánikem starých buněk a vytvářením nových buněk. Butyrát je také pro tyto buňky hlavním zdrojem energie a celkově tak hraje roli při udržování homeostázy tlustého střeva.

Butyrát má silné účinky na řadu slizničních funkcí tlustého střeva, jako je potlačení zánětu a karcinomu, posiluje různé složky obranné bariéry tlustého střeva a snižuje oxidační stres. Kromě toho může butyrát podporovat sytost a chránit tak před obezitou vyvolanou stravou.

Přirozené zvýšení butyrátu zahrnuje konzumaci dostatečného množství potravin bohatých na vlákninu, jako je ovoce, zelenina, luštěniny, či celozrnné výrobky. Množství a typ vlákniny ovlivňuje složení bakterií ve střevě (mikrobiom), což následně ovlivňuje produkci butyrátu.

Zdroje informací

O autorovi:

Charlie Jsem Karel Šmída, pro přátele Charlie, a jakožto osobní trenér a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem změnit se jednak tělesně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a stereotypů.