hledací ikonka

smazat
zavřít smazat
ABECEDNÍ SEZNAM VŠECH POJMŮ V MÉM FITNESS SLOVNÍKU

Butyrát

Butyrát je sůl kyseliny máselné a řadí se do mastných kyselin s krátkým řetězcem (Short-chain Fatty Acid, SCFA). Je produkován v tlustém střevě, kde je hlavním konečným produktem střevní mikrobiální fermentace zkonzumované vlákniny, nestráveného škrobu a bílkovin. Butyrát pomáhá řídit růst střevních epiteliálních buněk (kolonocytů) a zajišťuje tak správnou rovnováhu mezi zánikem starých buněk a vytvářením nových buněk. Butyrát je také pro tyto buňky hlavním zdrojem energie a celkově tak hraje roli při udržování homeostázy tlustého střeva.

Butyrát má silné účinky na řadu slizničních funkcí tlustého střeva, jako je potlačení zánětu a karcinomu, posiluje různé složky obranné bariéry tlustého střeva a snižuje oxidační stres. Kromě toho může butyrát podporovat sytost a chránit tak před obezitou vyvolanou stravou.

Přirozené zvýšení butyrátu zahrnuje konzumaci dostatečného množství potravin bohatých na vlákninu, jako je ovoce, zelenina, luštěniny, či celozrnné výrobky. Množství a typ vlákniny ovlivňuje složení bakterií ve střevě (mikrobiom), což následně ovlivňuje produkci butyrátu.

Zdroje informací
S tím vším vám může pomoci silové cvičení...
...a já - Mgr. Karel Šmída,
Pojďte se mnou posilovat a něco ve svém životě změnit.

KDO JSEM?

Charlie Jsem Karel Šmída, pro přátele Charlie, a jakožto osobní trenér v Praze a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem změnit se jednak tělesně a kondičně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a nevhodných stereotypů. Více informací naleznete na mé úvodní stránce.