Bílkoviny rostlinné
Živočišné bílkoviny jsou při budování svalové hmoty účinnější nežli bílkoviny rostlinné
The Skeletal Muscle Anabolic Response to Plant- versus Animal-Based Protein Consumption
Dietary protein to support anabolism with resistance exercise in young men
Rostlinné bílkoviny mají většinou nevyvážený poměr aminokyselin (neboli aminokyselinové spektrum), kde limitní aminokyselina způsobuje pro organismus menší využitelnost celé zkonzumované bílkoviny a tedy i nižší syntézu svalových bílkovin (MPS) v porovnání s bílkovinami živočišnými.
Čili pro budování svalové hmoty nejsou rostlinné bílkoviny tak účinné, nicméně vhodnou kombinací a správným množstvím rostlinných bílkovin lze docílit kompletního aminokyselinového spektra podobně jako u bílkovin živočišných (avšak často za cenu horší stravitelnosti a většího celkového energetického příjmu).
Bílkoviny rostlinné obsahují především běžné i méně běžné přílohy (např. rýže, brambory, těstoviny, obiloviny a pečivo, luštěniny, bulgur, kuskus atd.) a také ořechy a různá semínka.
KDO JSEM?
Jsem Karel Šmída, pro přátele
Charlie, a jakožto
osobní trenér v Praze a popularizátor kondičního posilování pomáhám lidem
změnit se jednak tělesně a kondičně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a nevhodných stereotypů.
Více informací naleznete na mé
úvodní stránce.
STRAVA(23) | CVIČENÍ(26) | REGENERACE(6) | TĚLO(18) |