smazat
zavřít smazat
Zdravé pečivo

Jak je to vlastně s tím pečivem? Nejednou jsem slyšel, že někdo začal hubnout a záměrně jedl jen tmavé, celozrnné, vícezrnné, cereální a jiné takzvané zdravé pečivo. Co to ale je zdravé pečivo? Existuje něco takového? A proč by zrovna toto pečivo mělo pomáhat lidem při hubnutí? Pojďme se na to podívat.

Zdravé pečivo?

Nedá se úplně říci, že nějaké pečivo je nezdravé. Jsou vhodné varianty a méně vhodné. Rozumná konzumace jakéhokoli pečiva Vám však neublíží. Vše je to totiž o množství. Jak se často říká "neexistuje nezdravá potravina, ale nezdravé množství".

Neexistuje nezdravá potravina, ale nezdravé množství.

Takže i obyčejný rohlík je ze zdravotního hlediska v pořádku, jen vašemu tělu skoro nic nedá. Jenom kalorie. Jsou kalorie nezdravé? Ve větším množství mohou být.

Na co si dát při výběru pečiva pozor?

Tmavé pečivo by správně mělo být žitné, či celozrnné. V našich končinách je však bohužel tmavé pečivo většinou jen obyčejné pšeničné pečivo, které je ale výrobcem obarvené právě pro dojem "zdravosti". Žitné pečivo nemusí být (a většinou není) celozrnné, nicméně i to necelozrnné si v sobě uchovává důležité živiny.

Celozrnné pečivo musí ze zákona obsahovat minimálně 80% celozrnné mouky, ve které je obilné zrno namleto celé (společně s obalovými vrstvami a s klíčkem). Celozrnné pečivo nemusí být vyloženě tmavé. Je ale tmavší a podstatně těžší než běžné pšeničné pečivo a také podstatně dražší.

pečivo

Vícezrnné pečivo musí obsahovat alespoň 5% mouky z jiných obilovin než pšenice nebo žita. Většinou je to ale zase jen obyčejné pečivo (z více druhů mouky) posypané nějakými semínky. Celozrnná složka zde vůbec nemusí být.

No a cereální pečivo je v podstatě jakékoli pečivo, protože "cereální" znamená "vyrobeno z obilí". Takže také nemusí být (a v naprosté většině případů není) celozrnné.

Dá se hubnout po pečivu?

Co se týče toho hubnutí, tak celozrnné i žitné pečivo je zhruba stejně kalorické, jako to obyčejné běžné. Některé nutričně hodnotné pečivo může být dokonce kaloričtější než to obyčejné, protože obsahuje často nějaká semínka, která ale zase obsahují hodně tuku.

Celozrnné i žitné pečivo je zhruba stejně kalorické, jako to obyčejné běžné. Některé nutričně hodnotné pečivo může být dokonce kaloričtější.

Na druhou stranu má celozrnné pečivo díky své celozrnné složce (vláknině) nižší glykemický index (než např. obyčejný rohlík), takže se glukóza do těla uvolňuje pomaleji, což nám určitě v redukční dietě může pomoci. S vlákninou souvisí i vyšší index sytosti, čili celozrnné pečivo nás většinou na delší dobu zasytí. Nicméně každý jsme jiný, každý trávíme sacharidy jinak, takže tento odstavec nemusí být obecně platný.

Čili konzumace "zdravého" pečiva nám s hubnutím určitě může pomoci, ale hlavní důvody preference tohoto pečiva by měly být nutriční a tedy i zdravotní (po žitném rohlíku bude náš organismus díky živinám fungovat o něco lépe než po obyčejném bílém rohlíku).

Závěrem a doporučení

Proč tedy jíst celozrnné a žitné pečivo, když je přibližně stejně kalorické jako to normální?

Protože na rozdíl od obyčejného rohlíku, housky, či klasického konzumního chleba toto pečivo obsahuje nějaké vitamíny, minerály a vlákninu. Celkově je tedy výživově hodnotnější a zároveň nás také může na delší dobu zasytit.

Doporučuji Vám, kde je to možné, číst si popisky u každého pečiva. V běžném supermarketu se soustřeďte na pečivo žitné či žitno - pšeničné, nebo celozrnné.




Pokud se Vám mé ČLÁNKY, nebo jiný obsah na těchto stránkách líbí, můžete mne v mé činnosti podpořit malým darem. Více informací se můžete dozvědět zde. Děkuji Vám.

Líbí se Vám tento článek? Chcete ho sdílet?


O autorovi:

Charlie Jsem Karel Šmída, pro přátele Charlie, a jakožto osobní trenér kondičního posilování a fitness pomáhám lidem změnit se jednak tělesně směrem ke zdraví a kráse, ale také duševně ke zdravějšímu životnímu stylu a k úpravě svých zakořeněných (zlo)zvyků a stereotypů.